Nyaho Medical Centre

Ny oppdatering om livet i Agbogba, Haatso følger.

Det var jo for godt til å være sant. Jeg har unngått alt som kan ligne på rallyrævv, har hatt en mage av stål. Men det måtte jo klikke en eller annen gang, for å bøte på med alle de dagene jeg har gått rundt uten et eneste lite mageknip, mens resten av reisefølget mitt har sprunget i skytteltrafikk på do, og det slo liksågodt til med en severe urinary tract infection. Urinveisinfeksjon er jo en vanlig sak for mange, men jeg greier da å overbevise meg selv om at dette går nok over, drikk vann du Guro, så er det sikkert borte i morgen. Det er litt dumt å prøve å overbevise seg selv om dette i ei uke. The burning disappeared, og det var jo en god nyhet, men det litt kjedelige var at det isteden kjentes ut som om nyrene skulle hamre seg en vei ut av ryggen min. Etter å ha gått rundt ruset på paracetamol i ei uke var det nok for min del, dette ville jeg faktisk ikke være med på lengre, det var faan så vondt. Derfor dro vi til Nyaho Medical Centre, den klinikken som er hederlig omtalt i Bradt Guiden. For som noen ekte globetrottere vi er, så har vi åff kårs med oss ei skikkelig turistbok om nyttige plasser å kontakte in case of emergency. Det må sies, det er litt annerledes å gå til legen her i Ghana enn det er på Gløshaugen Legesenter i Trondheim. Det er mange prosedyrer en må gjennom før en i det hele tatt kommer inn til legen. Som for eksempel "the temperature room", der en som en nok kan tenke seg, blir tatt tempen på (under armen ja tenk!!). Og det er myyyyyye venting. Tror vi satt på "waiting room 1" i nesten 3 timer. Da vi begynte å etterlyse litt action, ble vi skysset videre til "waiting room 2". Jeg så med gru nedover på venterom 3, 4 og 5, men heldigvis, da kom jeg inn til legen. Etter diverse turer mellom resepsjon, lab, apotek, hadde jeg penicillin nok til å dope ned en isbjørn. Dosen jeg fikk foreskrevet var ikke til en vanlig urinary tract infection nei, den tilsvarte de som en skal ta når en har en alvorlig luftveisinfeksjon som for eksempel lungebetennelse. Og ja, jeg har lært denne månedens lekse, ikke vent med å gå til legen når du kjenner unormalheter i kroppen din..

Det kan sikkert virke litt rart at jeg forklarer på bloggen min om min lille infeksjonshendelse, så hele verden kan lese det, men er det noe jeg smertelig har fått erfare her, er at i dette landet må en forklare alt, å bli flau er bare helt nytteløst. Det pinligste øyeblikket hittil er da jeg måtte forklare Joe, vår 28 år gamle mannlige samboer om hvorfor jeg hadde så vondt i magen at jeg bokstavelig talt lå ved frokostbordet. Sarte sjeler som blir flaue av å høre om "kurt", "tomatsesongen", "tante rød", "the heat innside", "grandmother" etc etc etc, ulike navn på den gode gamle mensen altså, kan bare lukke denne siden nå. J

Og jeg må bare legge til at det var tomatsesongen sin skyld at jeg ikke skjønte helt i begynnelsen at det var en infeksjon og ikke bare de vanlige magekrampene som herjet i mine innvoller. Men, anyway, da jeg lå der og han krevde forklaring, ble jeg litt rådvill. Hva i all verden skal en si til en ghaneser om denne saken tenkte jeg. Erfaringer hittil hadde jo lært meg at en snakker ikke om personlige private ting med dem, for de blir lett flaue. Og jeg må innrømme at jeg var dritflau selv der jeg lå! Kan være tøff i trynet ja, men damn, jeg mistet helt munn og mæle. Tror jeg gikk rundt grøten i noe som hvertfall tilsvarte en halvmaraton. Og enda hadde jeg ikke nærmet meg smørøyet en millimeter. Jeg har faktisk slettet mye av det jeg sa fra hukommelsen, det var bare reinspikka babbel. Og jeg ble bare mer og mer rød i trynet, ble til og med svett på ryggen… Til slutt, etter at han hadde "behandlet" meg, jeg fikk en håndduk duppet i kokende vann på magen, fikk jeg en våt finger i navlen. For et av de fantastiske ghanesiske rådene vi har fått er at har du vondt i magen er den beste tingen du kan gjøre å slikke på fingeren din og stikke den i navlen. Da blir du bra. Jaja… Etter en halvtimes elendige forklaringer, og jeg fatter fortsatt ikke hvordan han klarte å resonnere seg frem til det ut i fra mine forklaringer, ser han meg rett i øynene, med et ganske så oppgitt blikk, og sier: "Guro, are you menstruating?". Piiiiiiiiinlig!!!.. Fikk vel hvisket frem et spakt "jaaaa…", før rødmen tok meg igjen. Og ikke nok med det, for å vise at dette var et område han faktisk kunne noe om så lekset han opp hele forplantningslæren han hadde lært da han gikk på barneskolen for meg. Nice… Takk for den Joe, nå er jeg helt utlært om blomstene og biene!

7 kommentarer

Laila

29.09.2006 kl.21:59

når nyrene prøver å komme ut av ryggen så har du ikke urinveisinfeksjon men nyrebekkenbetennelse vennen!god bedring;)

01.10.2006 kl.22:43

Høres ikke bra ut! Håper du blir frisk snart:):)Hehe, gutter er ikke så dumme de;P De forstår nok mer enn vi aner ;P Selv de man minst skulle tro..

Hansen

02.10.2006 kl.11:14

God bedring!Hansen

Sara

12.10.2006 kl.15:00

HEI GURO!NÅ HAR JEG HØSTFERIE FRA SKOLEN. GLEDER MEG TIL DU KOMMER HJEM.HILSEN SARA.

Trine

12.10.2006 kl.18:41

Hei GuroJeg synes det høres ut som du har lært en masse mens du er der nede. Interessant å lese om ditt møte med Ghana. Betryggende at lokalbefolkningen lærer deg om blomsten og bien. Og den bilen du har kjøpt... Høres akkurat ut som en vito.Nyt solen mens du kan. Her er det småkaldt nå.

Laila

18.10.2006 kl.12:36

hei hører rykter om at du har funnet den store kjærligheten og giftet deg????? kan det stemme? er det derfor du ikke har oppdatert bloggen på en stund;)klem klem

Laila

18.10.2006 kl.17:57

hihi bare erter deg, vil bare høre litt nytt;)spennede å lese blogggen din sjø.

Skriv en ny kommentar

hits