Ghana Police Service

Jeg er kommet vel hjem fra Accra, slapper av hjemme på Levanger nå. Reiste hjem med blandede følelser, ville gjerne bli der lengre, men godt å komme hjem til norsk jul også. Men det skjedde jo saker og ting før jeg fikk satt meg på Lufthansaflyet på Kotoka International Airport. Nøyaktig ei uke før vi skulle dra hjem, fredag 8 desember, var jeg og Veronica på en av de siste handleturene i Accra. Vi fartet rundt i byen og fikk gjort ganske mye av det vi hadde planlagt faktisk. Et av punktene på lista var Mkogh, et ghanesisk klesmerke, og de har 1 eneste butikk i Accra. Jeg hadde vært der en gang før, og i tillegg hadde Joe tegnet et ganske nøyaktig kart til oss. (manglet noen lyskryss vi skulle passere osv, men pyttsann..)

Vel, vi kjørt mot ei rundkjøring som var utgangspunktet for kartet Joe hadde tegnet. Før en kommer inn i rundkjøringa er det et lyskryss. To meter før jeg passerte lyskrysset skiftet det til gult. Derfor kjørte jeg videre istedenfor å bremse brått, for en kan aldri vite hva bilen bak deg gjør, spesielt ikke i Ghana. 20 meter etter lyskrysset, inne i rundkjøringa, sto det to politimenn og viftet med armene. Jeg og Veronica skjønte ikke helt hva de ville, kom det noen bak oss som skulle forbi eller noe sånt?? Jeg sakket farten for å eventuelt slippe forbi biler, og da rev han ene opp bakdøra og hoppet inn. Både jeg og Veronica satt der som noen spørsmålstegn, mens han brølte ?drive to the bus stop!!? Hælvettes faans føkk tenkte jeg, ikke nå igjen!! Tror det er den tiende gangen jeg har blitt stoppet av politiet i Ghana, det er akkurat som de tenker ?jezz, en kviting. Nå kan vi tjene litt penger dere!?. En ting jeg har lært er at det er virkelig nytteløst å begynne å si dem imot, ikke nok med at de er politimenn, og en skal helst frykte dem i Ghana, men at ei lita kvit kvinnemenneske, som helst ikke skal snakke til eldre menn uten at hun blir tilsnakket, begynner å si dem imot, det er ikke det smarteste tingen en gjør her.  Men nå var begeret mitt mer enn breddfullt, er så møkkalei av å bli stoppet hele tida, så når han sto der og påstod at jeg hadde kjørt på rødt lys, og det var a crime, og uansett hvor mye vi sa at DET VAR GULT, så nektet han å høre på oss, da var det nok for Guro S. Vet da farsken alt jeg lirte ut av meg, men tror jeg sa noe sånn som at han skulle bare få vise meg den lovteksten der det sto at det var ulovlig å kjøre på gult, og at politiet i Ghana gjorde som de ville osv? Anyway!! Enden på visa var jo selvfølgelig, at han snappet til seg førerkortet mitt, og skreiv ut en saftig tiltale mot meg.

1. Neglect of traffic light.
2. Dangerous driving.
3. Obstruction.

To report in Nima Div. MTTU 9/12/06 at 6 a.m

Og ikke nok med det, han begynte å marsjere vekk fra bilen, men førerkortet mitt. Da hoppet jeg også ut av bilen og prøvde å stoppe han, uten mye hell. Stilte meg rett foran han, han enset meg ikke engang, bare tok et skritt til siden og gikk rett forbi meg!! Idiot! Hadde sinnssykt lyst til å bare holde han igjen i skjorta å si hei, ser du at jeg står her og snakket til deg eller?? Men det var kanskje like greit at jeg ikke gjorde det. Å bli bura inn i Ghana er vel ikke noe å trakte etter?

Nuvel, kom hjem til huset vårt etter endt bytur, og fortalte Joe hele hendelsesforløpet. Fikk da lekset opp at var det en ting en IKKE gjorde her i landet, så var det å gi fra seg førerkortet til en politimann. For da hadde de et middel til å få penger ut av deg på. En skulle heller si at en ikke hadde det med, for da gjør de ingenting? Videre sa han, og som jeg hadde tenkt og, at det er slettes ingen rettssal som er åpen klokken 6 en lørdags morgen. Et siste lite hint var vel at politimannen skrev sitt private mobilnummer på tiltalelappen jeg fikk med meg.. Altså, nok en gang ble jeg tvunget til å korrupsjonere igjen!! Joe ringte politimannen mandag ettermiddag, for å godsnakke med han. (det viste seg at politien var Ewe, det samme som Joe er, så de babblet ivei på ?tullespråket? sitt (et internt navn vi fant på da vi hørte det første gang..)) og da fikk vi beskjed om at vi måtte komme med en gang, ellers ville saken gå til retten tirsdags morgen. Da vi kom til politistasjonen, satt han der, sørpe full. Jeg ble klokelig sittende i bilen. Etter forhandlinger med Joe kom han frem til at han og den andre politimannen ville ha 100 000 cedis for kortet mitt. Det er ca 66 kr på deling det. Helt greit sa jeg til Joe, just get my card back! Men, jeg hadde jo ikke med meg lappen han hadde skrevet ut til meg. Og den lappen sto jo telefonnummeret og navnet hans på. Derfor måtte vi komme tilbake dagen etter, for den lappen kunne jo jeg bruke til å saksøke han med? Idioten vet ikke at det første jeg og Veronica gjorde var å kopiere den opp i 4 eksemplarer. (mannen på internettkafeen som kopierte den gliste bredt da han så hva det var jeg kopierte, welcome to Ghana sa han?)

Men, for de som lurer hva enden på visa ble, jeg fikk igjen førerkortet mitt og alle levde lykkelige i alle sine dager.

Da vi ble stoppet greide Veronica å snikfotografere purkefaan (sorry Morten, men nånn ganga må en ha lov t å kall dem det) gjennom vinduet. Hadde han oppdaget hva vi gjorde er det uvisst hvordan enden på visa hadde vært? J
72936-29
Må jo bare legge til at da vi var å korrupsjonerte på politistasjonen, så greide han å kveste ut av seg at han hadde stoppet meg fordi bilen bak meg hadde kjørt på rødt, og hvis han ikke hadde stoppet meg også, hadde den mannen kommet til å anklaget han for å ikke stoppe meg fordi jeg var hvit!! Han syntes også jeg hadde vært "vanskelig", og ønsket Joe lykke til da vi kjørte videre... Hmpfr....

4 kommentarer

V

22.12.2006 kl.07:35

Purkefaan e no en ganske mild beskrivelse av derre toan dær vil æ påstå.

G

23.12.2006 kl.01:07

ja dem va nå skikkelie abuataitai begge to! skulla kauka woma mitche etter begge idiotan!!;) e det ellers nå æ har glemt av vitne nr1?? har egentli prøvd å fortreng hele opplevelsen æ. :)

ama

23.12.2006 kl.23:27

e d sånn uggabuggaspråk?

v

24.12.2006 kl.09:48

uggabuggaspråk? forstår no utmerket ka skjetne mene æ kjære lærer :) hmmm glæmt nå? tja, kan no nævn at vi kjørt tebake for å prøv å snakk fornuft me jævlan. det va væl kanskje itj så smart det egentli. at en allerede sint politimainn bynne å hisse sæ opp enda mer...

Skriv en ny kommentar

hits