Sur, surere, surest. Og blid igjen.

Det er mye som kan gå galt, og det er mye uventet som kan skje når en reiser på langtur til et afrikansk land. Jeg er ikke så veldig bekymret for slike ting. Jeg stresser ikke over hva som kan skje. Men det som gir meg falsk krupp, hetetokter, hjerteklapp, svimmelhetsanfall og kvalme hver bidige gang jeg skal til Ghana, er den ghanesiske ambassaden i Danmark!

Jeg er vant til "african time". Jeg er vant til at det tar ei uke (om ikke mer) å flytte et papir fra en skrivepult til en annen på et eller annet ghanesisk kontor (og papiret skal gjerne innom hvertfall 4 skrivepulter før alt er ok). Jeg er vant til at et lite snev av makt blir utnyttet til det fulle. Man skal ikke komme her og komme her, for det er de som bestemmer!... Jeg mener ikke å latterliggjøre det ghanesiske byråkratiet, men ærlig talt, det suger. Av en eller annen merkelig grunn glemmer jeg dette når jeg skal bestille meg visum til Ghana. Hver bidige gang glemmer jeg det. For når ambassaden er i Skandinavia, så må den da være...ordentlig??

Fordi jeg får for meg dette, ender det med de tidligere nevnte symptomene every f***ing time. For hva skjer når jeg sender pass, penger, konvolutter, internasjonale postkuponger osv, denne gangen ca 4 uker før avreise? Ingenting, nada, nix, nothing! 5-7 arbeidsdager står det på hjemmesida deres at det skal ta. Det gjør det ikke! Når jeg sendte passene våre, så sendte jeg alle 3 pass i samme konvolutt. Mannen på postkontoret forsikret meg om at portoen var den samme uansett, for de har en fastpris for rekommanderte brev. Jeg sendte derfor bare med postkuponger for en konvolutt. Etter et par dager tenkte jeg "det her blir sikkert feil. De godtar det garantert ikke. Selv om det ikke koster mer å sende passene sammen." Derfor ringte jeg. Og jada, de måtte ha poskuponger for 3 pass. ikke ett. Selv om de skulle i samme konvolutt. Fine by me. Jeg overførte derfor enda 400 kroner til bankkontoen deres.

I forrige uke måtte jeg begynne å ringe å etterlyse passene våre. Fortsatt nada i posten. En person på ambassaden sa at passene var sendt torsdag. En annen sa de var send tirsdag. Og Guro S sitter der på andre siden av skagerrak å blir surere og surere for hver dag som går. Jeg ble litt stressa, men mest sur. For vi hadde jo kommet oss til Ghana med nødpass og visum på grensa. Men det hadde jo blitt tredobbelt så dyrt!

Passende ble hentet på postkontoret i dag. Dagen før avreise. Og jeg måtte rett og slett le da jeg så konvolutten de hadde sendt. Det var porto for 600 danske kroner på den (det er enda mer i NOK)! Helt sinnsykt! Her snakker vi regelryttere. Isteden for å bare ta porto for ett pass, så de ha for 3, også sender de isteden en konvolutt fullpakket med porto, faktisk 3 ganger mer porto enn det behøves. Halleluja!... Og det ender ikke med det, for inni konvolutten lå det 300 danske kroner. Det har jeg kjempebruk for. Her har de sikkert funnet ut at, hey, det ser kanskje litt rart ut av vi setter på porto for 1000 kroner. La oss sende litt av beløpet tilbake i danske kroner. Åååååååååh! Hva i all verden skal jeg med danske kroner?? Koster sikkert halvparten å veksle dem.

Etter å ha vært sur som en sitron i ei lita uke må jeg bruke dagen i dag på å riste det av meg. Selv om jeg kjenner en viss irritasjon enda. For ambassadesystemet irriterer meg! Men det viktigste er at vi har passene, og vi drar i morgen tidlig!
Nå skal vi til oldefar og spise middag, i kveld skal vi bare slappe av.

Det trenger kanskje ikke å skrives, men et lite tips til dere som har tenkt dere til Ghana. Fyll ut visaskjemaene som ligger på internett og kjøp dere visum på flyplassen i Ghana! Det tar nok litt lengre tid å komme seg gjennom tollen, og det er varmt, veldig varmt å stå der. Men da slipper dere å få hjerteslag av å vente på et pass som kanskje kommer i posten innen dere reiser. Og så slipper man å være sur i ei uke ;)
Vi sneiks!

8 kommentarer

Synne

14.06.2011 kl.17:35

Dette er den sorten stress jeg ikke tåler..... synes du var bra tålmodig jeg, selv om du var sur... Men nå ønsker jeg dere en riktig god tur, kos dere masse! :))

littlesister78

14.06.2011 kl.21:58

Godt alt ordnet seg til slutt ;o)
God tur og kos dere masse :o)

Tanta til Beate

14.06.2011 kl.23:11

God reise til Ghana!

marita

14.06.2011 kl.23:55

Herlighet, at det går ann! Kjenne eg blir irritert berre av å lese om det, så kan tenke meg korleis det var for deg. Godt at passa kom i tide. God tur til Ghana i morgon Guro, kos dere masse! :)

Roar

15.06.2011 kl.09:04

Gebyrfri veksling av danske kroner til meg vet du.....! Jeg er der jo rett som det er og da blir det bare noen ekstra bajer i Nyhavn......He-he. Forresten kan du bruke alle typer valuta på de fleste flyplassene....... Men GOD TUR!!!!!!

Mariann

16.06.2011 kl.13:12

Sorry, må jo le litt... Er det mulig lissom. Jeg hadde klikket, garantert. Men bra det ordnt seg på et vis. Prøv å bruk danskepengene på flyplassen, der tar de vel all slags valuta... Og riktig god tur. KOmmer nok til å bli en herlig tur. Gleder meg til updates. KLEM

silje

26.06.2011 kl.21:51

God tur! Ghana er fint. Jeg var med i en komitè for alternativt operasjon dagsverk, hvor pengene gikk til skoleprosjekt i Ghana. Vi fikk være med å bygge litt, i tillegg til å reise litt rundt. Husker ananas, lange strender, et fort, trommer, stjernehimmelen og svimlmelheten av malariatablettene.. Skulle gjerne dratt tilbake!

Martine

28.06.2011 kl.17:31

hehe, hørtes veeeldig kjent ut! ;) Var i ghana i fjor sommer og visumordning og den danske ambassaden er nok til å gi en tålmodig sjel magesår :p

Håper dere storkoser dere i Ghana! Jeg er litt misunnelig, kunne virkelig tenkt meg å reise tilbake!! :)

Skriv en ny kommentar

hits