En veldig viktig seier! Og endelig sukker igjen.

Home sweet home! Et oppbrukt uttrykk, men gud hvor sant det er. Flyet mitt gikk klokka to i dag, så jeg var hjem i rett tid. Men har likevel ikke gjort en skitt siden jeg kom hjem :) Alma ble levert like før seks, og det var ei utslitt snuppelure som kom hjem. Ei stund etter at jeg la henne var jeg inn og kikket på henne, og da hadde hun sovnet på ryggen. Det gjør hun bare når hun er totalt utladet, ellers ligger hun alltid på siden.

Før helgen kom det en virkelig gladnyhet som kanskje ikke alle har fått med seg. Boikotten av Norwegian førte frem, selskapet har nå fått beskjed av Luftfartstilsynet om at de ikke kan nekte rullestolbrukere å fly uten ledsager! Hurra! Det har ikke vært fryktelig mye blest om saken, bortsett fra interesseorganisasjonene da (NHF, FFO osv), noen få artikler og facebookgrupper. Men det var tydeligvis nok. Og godt er det!
Det er faktisk en kjempeviktig sak. I en tid der det satses på universell utforming og antidiskriminering, så er denne saken et tydelig tegn på at det er langt igjen til vi er i mål. Tankegangen bak forslaget til Norwegian er jo helt forhistorisk.

For dere som ikke har hørt om saken; Norwegian bestemte at rullestolbrukere ikke får fly uten ledsager. Ledsager må betale full pris. Det vil si, hvis jeg skal ta fly med Norwegian så må jeg betale dobbel pris i forhold til funksjonsfriske, jeg får ikke lov til å reise alene. Årsaken til at de laget regelen er at de er opptatt av passasjerenes sikkerhet. Sier de.
Svaret mitt er: bullshit! For det første, en ledsager hjelper ikke noe fra eller til om et fly styrter/styrtlander. Man får ikke en rullestolbruker, særlig ikke en muskelsyk en ut av flyet på 90 sekunder uansett. En muskelsyk rullestolbruker er som en potetsekk. Prøv å få med deg en potetsekk ut av et brennende fly der alt er kaos? Not. For det andre så tror jeg ikke en eneste rullestolbruker som setter seg på et fly regner med å overleve om det styrter, med ledsager eller ei. For å sitere Cato Zahl Pedersen:
"? Vi som er funksjonshemmede regner ikke med å bli reddet ut av styrtende flyvrak uansett. Han mener det å fly er en kalkulert risiko, hvor funksjonshemmede og funksjonsfriske sitter i samme stol når flyet detter ned. ? Man reddes neppe uansett, dersom man sitter i rullestol og har ledsager".

Hvis dere synes det høres brutalt ut? Vel, det er rett og slett sånn det er. I en nødsituasjon der et fly styrter er det dessverre de svake, syke og gamle som blir ofret først. Men det er en risiko vi som tar fly, og er svake(re enn de fleste andre) er fullstendig klar over. Det er en risiko vi tar.
Jeg har jo forøvrig flyskrekk og tror jeg skal dø hver gang jeg setter meg i et fly jeg da, enten jeg har med ingen, en eller ti ledsagere. Lettelsen er like stor hver gang flyhjulene klasker i bakken :)

Jadda, det her ble jammen meg enda et endeløst innlegg. Noen som kan lære meg å fatte meg i korthet?...
Hvis noen fortsatt henger med, takk for i dag og god natt! :)


Kvelden avsluttes med anti Brain Food! Gud hvor godt det var med sukker, salt, fett og e-stoffer etter ei nøttehelg. Og ja, selvfølgelig drikker vi bare av GreenGatekopper her i huset, man har da klasse liksom! (eller sagt på en annen måte, "noen" orka ikke å gå til kjøkkenskapet for å hente seg et glass og brukte tekoppen sin til å drikke brus av... ;)

4 kommentarer

Pia

20.03.2011 kl.22:28

Ha ha, jo det høres brutalt ut! Og dønn ærlig! Jeg ser også for meg denne rolige evakueringa ut av flyet, der alle hjelper hverandre med oksygenmasker og sånt. Særlig! Der kommer nok de store, sterke gutta til å brøyte seg fram og ut og i sikkerhet.

Tanta til Beate

20.03.2011 kl.22:48

Hurra for seieren!

lykkeligutendeg

21.03.2011 kl.13:25

Så bra at de ikke kan nekte deg å reise uten ledsager lenger. Og kjempe tøft at du klarer å ta vare på den vakre snuppa di til tross for utfordringene dere har. T er også halvt afrikansk og har de nydelig krøllene :)

Kamelryttersken

21.03.2011 kl.15:49

Burde sikkert hatt en masse fine og glupe tanker og meninger om det å være rullestolbruker på fly, men det har jeg altså ikke. Men det jeg sitter igjen med etter dette innlegget er den realismen du forteller om. Og det var godt :)

Skriv en ny kommentar

hits