Er du populær, oppadgående, tilbakevennende eller rett og slett "ut"?

Hvert år publiseres navnetopplister, og jeg blir like hekta hver bidige gang på å sjekke navnestatistikk på Statistisk Sentralbyrås nettsider. Navn er artig. Når noen har fått et barn er navnet det første man spør etter. Jeg synes i tillegg det er interessant å høre hvorfor de valgte akkurat det navnet. Er det en historie bak eller synes man bare rett og slett det er fint? Hvordan kom man på å kalle barnet det? Sto det mellom flere navn? Åh, navn er artig altså :)

Min Alma Fafaly er ikke oppkalt etter noen. Da hun lå i magen visste vi ikke om det var gutt eller jente der inne. Jeg sto imot alt press og ville ikke vite kjønnet. Jeg visste jo at jeg skulle ha et planlagt keisersnitt, så spenningen med når fødselen skulle starte hadde jeg ikke. Da skulle jeg hvertfall overraskes av hvilket kjønn knøttet hadde, når det kom ut!
Jeg er himmelsk glad for at det ikke ble en gutt. Ikke fordi jeg ikke liker gutter, for all del. Men om det var en gutt ville Joe at han skulle hete "Great". Ja, dere leste riktig. Ghaneserne har noen spesielle navnetradisjoner. Alle barna får navn etter hvilken dag de er født på (Jeg er Akoshua, født på en søndag) pluss et engelsk navn. Det er ved det engelske navnet det tar litt av noen ganger. Ghanesere kan feks hete Wisdom, Shelter, Glory, Mercy, Brave, Justice, Honey, osv. Joe vile altså at knøttet skulle hete "Great", og da fant jeg ut at vi bestemmer ett navn hver. For det måtte være et internasjonalt navn pluss et tradisjonelt Ewe-navn (gruppen Joes familie tilhører). Så ble Alma dratt ut av meg og jeg fikk bestemme at det ble nettopp "Alma" og Joe bestemte "Fafaly".
Hun fikk navnene sine en uke etter at hun var født, som tradisjonen (til Joe ) tilsier.

Jeg tenkte på å oppkalle henne etter oldemødrene, som døde lenge før Alma ble født. Men navnene deres lar seg ikke kombinere i det hele tatt, og jeg kunne ikke kalle opp etter bare en av dem, det hadde vært urettferdig!
Da jeg og to venninner var på sydentur til Gran Canaria for hvertfall 12 år siden (kanskje mer, husker ikke) bodde det ei mor på samme hotell som oss. Hun hadde med datteren sin på ca 1,5 år, og hun het Alma. Vi ble kjent og hang endel sammen om kveldene. Det var den første gangen jeg bet meg merke i det navnet, og det har hengt med meg siden. Jeg sa etter det at hvis jeg noensinne skulle få en datter, så skulle hun hete Alma. Og sånn ble det :)

Da jeg fikk Alma visste jeg ikke om noen andre som het det. Men jammen er det mange Almaer som har dukket opp de siste årene. Etter å ha falt drastisk på statistikken på begynnelsen av 1900-tallet har det siden begynnelsen av 2000 blitt et populært navn igjen. Eller, hvertfall litt mer popluært, en andel på 0,4 %  er vel kanskje ikke mye å skryte av ;)


Det er 1322 kvinner som har Alma som første fornavn i Norge. Legger jeg til Fafaly så er det 3,2,1 eller 0 som heter det. Det vil nok si at Alma Fafalyen min er den eneste i Norge med det navnet :)

Mens Alma er på vei "inn", er jeg på vei "ut"....

Jeg skulle forresten hete Aurora. Men farfaren min mente det var et båtnavn (??). Dermed ble det Guro. Jeg mistenker sterkt at Anne Cath. Vestly hadde noe å gjøre med begge de navnevalgene. Jeg ble født i 1978, og
da var Guronavnet på vei opp. Nå derimot, ser det ut til at jeg er ganske så upopulær.... Kan ikke skjønne det, med det fine navnet da?! Per dags dato (eller år?) er det 3408 personer som har Guro som eneste fornavn.

Joe heter egentlig Joseph, men det har ikke SSB noen statistikkdiagram på (bare tall). Derfor sjekket jeg besteforeldrene til Alma isteden. Moffa heter Egil. Han er bare ut da! Det er jo ingen som kaller ungen sin Egil lengre. Pappa, du er sikkelig gæmlis!

Men for å si det sånn, Dodo, du er ikke så fryktelig "in" du heller. Dodo heter egentlig Anne Grete, men jeg viser bare statistikk over Anne. Nå skal jeg ikke røpe noe fødselsår på Dodo (slikt gjør man vel ikke med damer opp i årene?), men for å si det sånn, hun fikk navnet sitt da det skjøt i været en gang mellom 1940-60 :)


Jeg synes at skattelistene er noe tull, der søker jeg så og si aldri (bare på meg selv), mens med navnestatistikksøking kan jeg sitte i timesvis. Jeg tror jeg har sjekket ut navnene på nesten alle jeg kjenner :)
Det er ikke ofte jeg spør dere lesere om ting, men nå har jeg veldig lyst.
Hvis du har barn, hva var det som gjorde at du ga akkurat det navnet til han/henne? Og er det en historie bak deres egne navn?
Bring it on, jeg gleder meg på svar :)

Ja, også må vi ikke glemme at det fortsatt er en avstemming som kjører og går. Nå venter jeg seriøst bare på at dette skal ta slutt. Gruppa jeg er med i "mest velskrevne mammablogg" er den mest spennende gruppa i hele avstemmingen! Det er så jevnt! Ja, ikke den som vinner da, det er ganske opplagt, men plassene bak skilles med bare noen få stemmer. Jeg blir helt paranoid, sjekker jo resultatene hvertfall ti ganger per dag.
Hvis du vil hjelpe meg med  få ned pulsen, stem på meg her!
(bla dere nedover og stem på "Guro og Alma")


9 kommentarer

Ingeborg Gulla

27.01.2011 kl.10:54

jeg ville definere meg selv som "ut":

Pia

27.01.2011 kl.12:50

Jeg er vel ganske moderne, vil jeg si. Ikke så veldig på vei opp, kanskje litt sånn jevn der nede under streken...

Ungene har bevisst fått navn utenfor topplistene. Er lærer, veit du...

Vårt først barn skulle hete Alma. Men så ble det en gutt.

Ser du rykker litt fram i avstemminga - jeg blir også gal av den kåringa...

Carianne Kvam

27.01.2011 kl.13:33

Heisann :D

har ikke sjekket navnene på meg og mine, men Carianne med C er ikke veeeldig mange som heter, tror sist jeg sjekket var det 12 stykker i hele norge ;-) Mamma og pappa måtte søke speiselt om dette navnet, ganske snedi når man tenker på alt rart man kan hete i disse dager ;-))

Mine to barn Aurora og Isak, kryper oppover på statistikken ser jeg ;-)

navnet til Aurora bestemte jeg meg for da jeg jobbet i barnehage og en liten søt jente med krøllete, langt hår og navnet Aurora begynte på avdelingen min ;-)

Isak brukte vi lang tid på å finne, da han egentli skulle hete Emilian ;-) men han passet ikke til det navnet, så Isak har navnedag på fødselsdatoen sin, voila-derfor ;-)

Vil benytte anledningen til å skryte av bloggen din, jeg er fast leser :D

Stå på Guro :D:D:D

Gro

27.01.2011 kl.14:20

Har ikke sjekka meg selv, men regner med at jeg er ganske så UT egentlig... :-)

Mine 2 gutter heter Alexander og Adrian.

Alexander var etter lange kompromiss samtaler mellom meg og gubben :-) Det har nå ligget på navnetoppen i minst 10 år så sånn sett er det upraktisk! Har alltid vært minst en til i klassen etc. Men jeg synes fortsatt det er fint navn som duger også internasjonalt (noe mitt eget navn suger på....) Nr. 2 hadde vi navn til allerede før jeg var gravid igjen! Var en venninne som fortalte at en kollega av henne hadde to gutter som het Alexander og Adrian. Syntes det passet så godt sammen, og Adrian var til da et litt ukjent navn for meg!

Ikke sjelden lenger det heller, men han har stort sett gått igjennom barnehage og skole uten å ha noen navnebrødre helt oppå seg ! Navn er morsomt :-)

Siri

27.01.2011 kl.14:27

Da jeg vokste opp. var det bare katter som het Siri. Senere har jeg truffet flere født samme årgang og 2 pluss minus som heter Siri og alle hadde den samme opplevelsen.

Sønnen min er ikke oppkalt. MEN Rasmus er farfars onkel og vi syntes det var fint. Guttenavn er vanskelig og vi bestemte mange år før han kom til at Rasmus skulle det bli. Denne gamle onkelen som døde for mange år siden, var et unikt menneske. Derfor ser vi og aner vi at historien om navnet fader inn til å bli en oppkalling. Men det gjør ingenting. Rasmus er sakte men sikkert på vei oppover - etter siste topp som var ved forrige århundreskifte.

Joakim

27.01.2011 kl.17:46

Alle vi barna til mamma er oppkalt etter noen:

Merete: ble oppkalt etter venninna til mamma som gav mamma Merete og Kai

Kai: skulle egentlig hete Steinar, etter vennen til Merete som jobbet på det garnteriet Kai og Merete kommer fra. Men der satte Meretevenninen foten ned. Istede ble Kai oppkalt etter en gutt mamma var veldig glad i og som betydde mye for henne.

Joakim: jeg het jo egnentlig Sinatra da jeg ble adoptert vekk, men mamma og pappa syns det var litt "feil", og pappa ville at jeg skulle hete "jokke", etter Jokke og valentirnene. Nå het egentlig Jokke Joakim, så da ble det det.

Terje: het egentlig Taxi når han ble adoptert, men mamma ville jo ha et ordentlig navn må vite, så han ble oppkalt etter morfar: Jan terje. så da ble det Taxi Terje, men bare Terje til vanlig.

Bling: het egentlig Petronella når hun ble adoptert, men det var litt langt. Mamma og pappa ville kalle henne opp etter mormor: Birgit. etterhveret så landet de på Bling Bling.

vår nye Lillesøster heter Marikåpe, men vil nok etterhvert bli Lille Marie, etter Marie i aristrokattene.

Mamma er kaldt opp etter pappaen sin. Å nå tenker du sikkert hmmm, jan - terje: Laila???

men Laila var navnet søstrene brukte når de lekte med morfar.

Pappa er oppkalt etter faren sin: Svein

TanteLise etter en hund som mormor var veldig glad i

Mormor Birgit er oppkalt etter onkelen sin Birger

Ludvik Toreus etter faren sin Torstein og farfaren sin Tor og oldefar osv...

og det var vel det hele i vår familie

ååå nei - glemte lille Mathilde (det perfekte barnet som sitter i sofaen heeele dagen) som er oppkalt etter farmor Rønnaug Matthilde.

og da tror jeg jeg var ferdig

men til slutt må nevne den lille tovakatten veronica som er oppkalt etter din veronica.

Elisabeth, innerst i veien

27.01.2011 kl.18:24

Navnestatistikk er morsomt. Fascinerende hvordan mange tror de velger et så originalt navn til barna sine og så viser det seg at veldig mange andre har vært akkurta like originale samtidig, he he.

Trodde Elisabeth gikk jevnt og trutt, men jeg har visst litt samme kurven som Anne...

Katta vår heter Aurora og er fordi det var det fineste navnet jeg visste, mens mannen var lunken. Da han for 15 år sida overraska meg med å hente en søt liten kattunge, ga han den det navnet - et kupp for å hindre eventuelle døtre å få det navnet. ☺

marita

27.01.2011 kl.23:18

Eg er vertfall heilt ut!! :) Lucas derimot er så populær at eg nesten får lyst å bytte navn på han. Hadde eg visst at navnet kom til å toppe listene i 2008, 2009 og 2010 når han fikk navnet sitt (da låg det på 5. plass på navnetoppen, var heilt nytt på lista og lite brukt fra før), trur eg ikkje han hadde hett det uansett kor godt det passa.

Såg at navnet vi har tenkt til lillebror ligger på topp 40 lista, berre det gjør meg skeptisk no.. Kanskje eg må kalle han opp etter pappaen min som berre dela navnet sitt med 7 andre menn i landet.

moffa

29.01.2011 kl.11:35

egentlig ganske ok å ha et navn som få andre har ;-)

f.eks anne kan jo være maaange..kjenner 9-10 stykker bare jeg..hvem snakker en om da??må ha med etternavn

bare egil (band) er mye mer praktisk,,eller....

Skriv en ny kommentar

hits