Årets nyttårsforsett. It's a promise.

Nå er det vel på tide at jeg kommer med nyttårsforsettinnlegget mitt som jeg så friskt lovet dere for noen dager siden. Egentlig er jeg ikke så fryktelig opptatt av nyttårsforsetter, kanskje pga at nesten alle har "spise sunnere", "trene mer", "studere/jobbe bedre" osv. Booooooring. Jeg har også vært like "kjedelig" i nyttårsforsettankegangen i årevis, men i år har jeg funnet ut at jeg driter i dem. Rett og slett.
I år har jeg ett eneste nyttårsforsett, og det er at jeg skal oppføre meg motsatt av janteloven.

Det er visst en regel her i Norge at vi ikke skal skryte av hverandre, vi skal ikke tro at vi er noe å vi skal hvertfall ikke stikke oss frem på noen som helst måte. Det er så... dustete!

Den viktigste tingen vi kan gjøre for andre er å gi positiv feedback, gi skryt og ros, og selvfølgelig, konstruktiv kritikk om det er på sin plass. Når vi oppdrar barna våre er vi alle enige i om at det er kjempeviktig å gi ros og positive tilbakemeldinger. Jeg tror jeg sier minst 20 ganger per dag "så FLINK du e Alma!". Hvorfor skal ikke det gjelde voksne også? Vi trenger da også ros.

Jeg må innrømme at jeg allerede i fjor vinter tjuvstartet med nyttårsforsettet mitt. Nå tenker jeg allerede over mer av det som kommer ut av pratehullet mitt når jeg er sammen andre. Jeg er ikke perfekt jeg heller, noen ganger overser jeg ting jeg burde ha kommentert. Og ofte er jeg midt i en samtale når jeg oppdager at personen jeg snakker med feks har fått seg nye klær, har klipt håret o.l. Da tenker jeg at jeg skal kommentere det etter at vi har snakket ferdig, men så glemmer jeg det. Det er helt menneskelig å ikke være perfekt, men det er jo veldig enkelt å feks sende ei melding når en kommer hjem hvis en glemmer, "forresten,glemte helt å si det, så FIN du var på håret!".

Noen ganger er de rundt oss stolte over noe vi ikke synes er fint i det hele tatt, eller har tatt en avgjørelse som vi egentlig ikke er enige i. Men smaken er som baken, ikke aller har samme smak og ikke alle har samme meninger. Det vil ikke dermed si at vi ikke skal kommentere den nye kjolen fordi vi ikke ville ha kjøpt den selv, vi skal ikke ignorere det at vedkommende har byttet jobb, bare fordi vi ikke synes det var en rett avgjørelse. For så lenge vedkommende er superfornøyd og glad, er ikke det det viktigste? Vi er jo alle forskjellige, og vi har alle ulike ting vi kan fremheve.

Hvorfor er det sånn at når man viser at man er fornøyd, at man viser selvtillit, da skal man hvertfall ikke få noe skryt og ros? Slike mennesker får isteden pepper så det holder. De får kommentarer som går på utseende, privatliv og oppførsel som ingen ville ha sagt til dem face to face. For det hadde jo vist en mangel på folkeskikk. Jeg snakker i utgangspunktet om kjente mennesker nå, for selv om de er kjent så er de jo tross alt mennesker de også, akkurat som oss. Jeg hater når jeg er blant folk som begynner å snakke dritt om kjente mennesker og rakker ned på dem bare på grunn av at de er såkalt "vellykkede", at de er fornøyd med seg selv og kroppen sin osv. To personer som jeg har merket meg er offre for sånn baksnakking (om man kan kalle det det) er Tone D. Aaberge og Dorthe Skappel. Jeg digger begge damene vilt, av den enkle grunn at de er seg selv, de er fornøyde med seg selv og de viser det. De lever livet sitt akkurat som de vil selv om de får skittkasting så det holder. Disse damene fortjener konstruktiv kritikk enkelte ganger de også, for ingen er perfekte. Men å kalle noen idioter, når man ikke engang kjenner dem? Nei det blir rett og slett for dumt. Janteloven på sitt beste. Alle trenger skryt og ros!

En annen ting jeg synes det er viktig å tenke på er hvordan man kommer med rosen/skrytet. For det er så enkelt å gjennomskue folk som prøver å si noe fint, men som gir så til de grader uttrykk for at de egentlig ikke mener det man sier. Når man kommenterer noe til et annet menneske, kan man liksågodt holde kjeft hvis hele kroppsspråket sier "du skal ikke tro at du er noe altså". Det er også veldig lett å gjennomskue hvis de rundt deg av prinsipp ikke kommenterer noe som er veldig opplagt. Det har jeg opplevd mange ganger. Hvis jeg feks har skrevet om noe jeg har anskaffet meg her på bloggen, som jeg har vært kjempefornøyd med, så kan du banne på at jeg ikke får en enese kommentarer når jeg kommer gående med den nye tingen in real life (feks ei jakke o.l).

Det bringer meg jo inn på de siste dagers nyhetsoverskrifter, nemlig at toppbloggeren Voe har gitt seg fordi hun ikke orker mer negativitet fra enkelte lesere. Her tror jeg vi bloggere/blogglesere har noe å lære. Selv er jeg ikke negativ på noen andres blogger, men jeg kan godt bli flinkere til å rose i kommentarfeltene. Mange ganger tenker jeg "åh, så fint!" eller "så flink hun er!". Men så skriver jeg ingen kommentar. Det skal jeg bli flinkere til! For det hjelper jo ikke på selvtilliten til den bloggeren at jeg sitter her hjemme og roser henne inne i hodet mitt.
Av og til så er det tidsproblematikk inn i temaet "kommentering på andres blogger". Man har ikke alltid tid. Sånn er det bare. Men jeg skal hvertfall kommentere når andre har vært kreative, når noen stolt viser frem noe de har anskaffet seg osv. It's a promise.

Det er et ordtak som sier: Gjør mot andre som du vil at andre skal gjøre mot deg.
Enkelt å greit så er det sånn at hvis du aldri gir ros og skryter av andre, så er det ingen som gidder å gi det til deg heller, til slutt. For mennesker man aldri får positiv feedback fra gidder man i lengden ikke å ha et nært forhold til. For hvem ønsker å ha negativitet i livene sine?

Så mitt nyttårsforsett for 2011 er kort og godt å være mer oppmerskom mot andre og gi positive tilbakemeldinger til de rundt meg. Man vet jo selv hvor bra man føler seg når man får skryt. Å gi den følelsen til andre må jo være den beste gaven?

Hvis du skulle velge deg ett nyttårsforsett for 2011, hva ville det ha vært?

7 kommentarer

Hege

05.01.2011 kl.13:53

Så fint nyttårsforsett Guro!

Det er jo også ett ordtak som heter "Hvis man ikke har noe pent å si, så ikke si det!". Kan kanskje være lurt å minne seg selv på noen ganger det også!

En annen ting jeg lurer på med nordmenn og janteloven; hvorfor i all verden er det så ille å skryte av seg selv og sine egne prestasjoner? Det må jo være fullt lovlig å være stolt og glad over fine ting man har oppnådd, anskaffet, lært seg, osv...eller...?

Klem!

Sissel

05.01.2011 kl.14:58

Flott forsett du har :-) det er noe vi alle kan bli flinkere til , nemelig å rose hverandre i hverdagen.

Ha ei fortsatt fin uke, sees vel en dag når jeg er ferdig med omgangen :-)

Klem fra Sissel

Vero

05.01.2011 kl.15:59

Bra nyttårsforsett :) Å så må vi aill bli flinkar te å ta i mot ros å trur æ...koffor ska vi bortforklar alt når vi får ros? Æ ska bli flinkar te å si: TAKK!

Joakim

05.01.2011 kl.18:20

så fint nyttårsforsett!

mamma har bestemt sesg for at hun skal bli flinkere til å bli ferdig med ting! nå sine mål

første mål: eplabutikk

neste mål: masteroppgave...

KLEm

Heidi

05.01.2011 kl.18:28

Heisann!

Saa bra skrevet om dette! Naa tenker jeg nettopp som det at fader heller, jeg er jo dritbra jo!!

Det er saa lett aa kritisere andre og ikke minst seg selv... Jeg tror mange ganger vi lager begrensninger for oss selv bare ved aa tenke at vi ikke er bra nok. Uff, skulle hatt litt av den amerikanske skolen i oss. Der virker det som de faar i bötter og spann av anti-janteloven!

Bortsett fra aa spise mer organisk og ökologisk saa har jeg ikke tenkt paa flere nyttaarsfortsett. men dette kan jo vaere et veldig godt 4.januar fortsett:)

KLEM

Guro

05.01.2011 kl.23:11

Hei! enig med dere alle jeg. å skryte av seg selv er noe vi alle burde gjøre når vi har grunn til det. Jeg tror kanskje jeg er flinkere til å skryte av meg selv her på bloggen enn in real life. Eller?

Å ta imot ros er noe vi nordmenn bør øve oss på også ja.

Sissel: huff, omgangen? God bedring, håper du er raskt på beina igjen!

Mamman til joakim: eplabutikken er superfin! Neste mål kan vi gjøre sammen ;)

Heidi: å spise mer organisk er et superbra forsett. Jeg er litt mildere i matforsettet mitt (føler ikke jeg har kapasitet til all organic enda), jeg skal spise litt mer Supermat igjen. Begynte jo friskt i høst, men så dabbet det litt av når vinermørket kom inn over landet. Men nå! :)

Stor klem til dere alle sammen! :)

Tanta til Beate

06.01.2011 kl.03:45

Det beste nyttårsforsettet jeg har hørt om!

Skriv en ny kommentar

hits