Hva får 500 000 kroner i 2011? Og finn 3 feil.

Byen jeg bor i feirer 1000 årsjubileum i 2011. I den siste tiden har det vært mye i lokalavisa om en folkegave på 500 000 kroner som skal deles ut til et formål. Det er SpareBank1 som har sponset gaven, og folket skal stemme på hva pengene skal brukes til. Jeg abonnerer ikke på lokalavisen, og har derfor ikke fått med meg så mye om saken. Men i det siste har det eksplodert med artikler på nettsidene (levangeravisa.no), og nå kjenner jeg at jeg faktisk er blitt en smule engasjert. Og jeg er irritert (bombe...)!

Men først kan jeg jo fortelle hvilke forslag man kan stemme på. Det er tusenårspromenade, utsmykking på Røstad, historisk sti på Stokkvola, elektronisk kulturgaid (überteit forsøk på å være fænsy) og innendørs Skateanlegg. Det er hovedkomiteen som har bestemt at det er disse formålene man kan stemme på. Og allerede her mener jeg at hele greia starter helt feil. For hvem sitter i hovedkomiteen? Jo gæmliser. En eneste person som skal representere den yngre garde sitter i komiteen, en av 19 stk! Nå vet jeg ikke eksakt alderen på resten av gjengen, men jeg kjenner navnene (byen er ikke stor, alle vet litt om alle) og jeg tror ikke det er noen andre under 40 år i komiteen, og gjennomsnittsalderen er enda høyere. Så da har vi altså en komite som slettes ikke representerer innbyggerne i byen, og der ser man veldig godt på formålene de har bestemt at vi andre kan stemme på!

Så der har vi (etter min mening) feil nr 1. Feil nr 2 er: hvor i all verden er representanten som skal representere de funksjonshindrede og passe på at alle arrangementer, alle prosjekter og ellers alt som foregår skal være inkluderende for alle? Og nei, da mener jeg ikke at man skal ha med enda en gæmlis som representerer et pensjonistlag eller lignende, jeg snakker om en person, en ung en, som har bred erfaring med slike arrangementer og som blant annet tenker på små ting som "hei, vi kan ikke plassere den boden akkurat der på torget, for der er fortauet nedsenket og det fører til at rullestolbrukere ikke kommer seg frem". Eller som tenker "nei det prosjektet kan ikke være med i avstemmingen om 500 000 kroner, for det er jo ikke tilgjengelig!".

Det fører til feil nr 3, for gjett hva, selvfølgelig er ikke alle prosjektene som kan vinne 500 000 kroner tilgjengelig. Trenger funksjonshindrede å delta på alt liksom? På den historiske stien på Stokkvola sies det at " det er mulig å gjøre deler av stien tilgjengelig for rullestolbrukere". Av det tolker jeg det (vanskelig som jeg er) som at det kan gjøres, men det er ikke sikkert at vi gjør det altså. Jeg bryr meg virkelig ikke om hvor fantastisk område Stokkvola er, hvor vidunderlig naturen er der osv, et prosjekt som skal være en folkegave skal piskadø meg være tilgjengelig for alle. Og ikke en liten bit, men hele turstien.

Alt i alt er det fryktelig mange turstier som kan få 500 000 kroner. Hva er tingen med turstier? Det kryr jo av turstier rundt omkring her, men ingen vedlikeholdes så de vokser igjen. Hva med å ta vare på de som finnes før man opparbeider enda flere? Komiteen er visst av den oppfatning at turstier skal hindre at innbyggere flytter og sørge for at  utflyttede innbyggere flytter tilbake. Det var nemlig derfor jeg også flyttet tilbake serru, pga elvestien. Daaaah.
Jeg måtte rett og slett le da jeg leste om tusenårspromenaden. Komiteen har tenkt at alle barn født i 2000 kan få støpe inn håndtrykkene sine i betong langs stien.
"Tenk at 11 år gamle Linda får hånda si støpt i 2011. Det er stor sjanse for at selv om hun skulle flytte ut av Levanger kommer hun til å oppsøke dette flere ganger mange år framover. Kanskje trekker dette også Lindas barn, barnebarn og oldebarn til Levanger..."
Are you for real?!

Så var det skatehallen da. Jeg synes at det vises veldig godt at gæmlisene har tenkt at "hei, vi må ha med noe for ungdommen også", uten helt å tenke gjennom hva de skal gjøre. Enda et eksempel på at når voksne skal bestemme hva ungdommen skal gjøre så slår det helt feil.  For jeg vet ikke om jeg synes forslaget er så veldig gjennomtenkt. Det står jo i begrunnelsen de har skrevet om prosjektet, at skatemiljøet i byen er lite og uoversiktlig. Å bygge en skatehall til 500 000 for en håndfull aktive skatere synes jeg er litt over the edge. Men hvis de omdefinerer prosjektbeskrivelsen og inkluderer flere aktiviteter er jeg helt for dette prosjektet (ja, hvis det gjøres tilgjengelig for alle såklart!). For ungdommen bør, og skal det satses på. Jeg tør å påstå at resten av formålene som kan vinne 500 000 er av 0 interesse for den yngre garde. I lengden altså.

Utsmykkingen på Røstad (de vil plassere kunst langs en tursti som allerede er opparbeidet og velfungerende) og den elektroniske kulturgaiden vet jeg ikke helt hva jeg skal si om. Igjen, sikkert fint for de veldig spesielt interesserte, men ikke særlig interessant for oss andre. Det som får meg til å blir fryktelig, fryktelig irritert og faktisk personlig såret, er at enn at de kan foreslå å bruke 500 000 kroner på stæsj og pynt, når jeg (og mange andre) faktisk er utestengt fra 90% av det byen har å tilby til dags dato!! Jeg kommer meg inn på 10% av butikker, resturanter og andre bygninger i sentrum jeg. Gjøres det noe med det problemet? Neh, det er jo ikke så viktig, eller hva? Nei sånne småting er det vel ikke noen vits i å bry seg om, det er jo så få som klager på det også, ja ikke ser vi mange rullestolbrukere i byen heller, de trives sikkert best på kjøpesenteret på Moan de. Vet dere hva, ja, jeg er nødt til å dra til Kjøpesenteret jeg. For jeg får ikke handlet det jeg skal ha i byen, for jeg kommer ikke frem. Jeg har faktisk også lyst til å holde liv i sentrum (et satsningsområde for byen faktisk) men jeg får ikke lov. Jeg må bestille mange varer på internett selv om det finnes butikker som selger akkurat det samme 5 minutter fra meg, fordi jeg rett og slett ikke kommer inn i den aktuelle butikken. Er det et sånt sentrum, en sånn by vi vil ha??

Enn om det hadde fantes noen vettuge mennesker i den komiteen som tenkte, hei, la oss heller gjøre den byen vi har, tilgjengelig for alle, det må jo være den beste gaven vi kan gi innbyggerne våre!
Men neida. Det er vel å kreve for mye at man i 2011 skal kunne delta på lik linje med andre i samfunnet.

Om ikke annet så kan jeg jo kanskje i 2011 sende ei tekstmelding å få info om butikken jeg ikke kommer inn på. Da er det jo nesten så man er der inne likevel, eller??

13 kommentarer

Kine

06.12.2010 kl.11:11

Hear hear!!

Roar

06.12.2010 kl.12:27

Jeg tipser næringskonsulenten!

Ellen

06.12.2010 kl.14:13

Jippi Guro,,, godt å se du blir forb...... send heile innlegget til avisa og håp dei sette inn aaaalt.

Tipset om å bruke pengene til å gjøre byen tilgjengelig for alle, er det beste......

stjele innlegget ditt og sender det til min kommune e........:)) stå på...

Roar

06.12.2010 kl.15:39

Lag ei konkret liste over steder (butikker/kontorer) der brukere av rullestoler ikke kommer inn! Og legg den ut i bloggen. Det er vel sånn at mange av oss andre ikke tenker så mye på det, og sånn vil det sikkert bli i framtida også hvis ikke noen setter "fingeren" på det!

Og så må en huske at det ikke er penger fra "Nowhere" som Sparebanken deler ut. Det er deler av det de har tjent på bedrifter og kunder. Så en satsning på at kundene lettere skal få tilgang på butikkene ville vært en bra ide.

Men jeg er veldig redd du kom alt for seint "på banen". For toget er nok gått for denne tildelinga, desverre. Men ideen var veldig god! Og prosessene før forslagene kom opp var også veldig åpen, så det er jo lite å klage på også.....

Elisabeth, innerst i veien

06.12.2010 kl.22:16

Herlig engasjement, stå på! Dette er et flott leserinnlegg i lokalavisa. Måtte le av Linda 11 år, ja klart innbyggere i flere generasjoner er sikra bare de får håndavstrykket sitt i betongen, ha ha ha.

Elisabeth, innerst i veien

06.12.2010 kl.22:17

En annen ting, du bør ta en sving innom dagens julekalender. ☺

Guro

06.12.2010 kl.22:44

Takk alle sammen for hyggelige kommentarer! Roar: det kommer en artikkel om det i avisa snart.

Ellers så vet jeg at lokalavisa følger med på byens bloggere, så vil de putte innlegget mitt inn i avisa så gjør de det. Eller ikke.

Det rare er jo at ingen har reagert på denne saken, fra begynnelsen av. Jeg har jo ikke fått med meg greia før nå, så har ingen intensjoner om at dette innlegget skal skape revolusjon. Men at ingen har stusset på prosjektet før?!!? Skuffende.

Tanta til Beate

06.12.2010 kl.23:27

Skjønner synspunktene dine og engasjementet ditt. Men nå var jo dette drøftet og informert om i Levangeravisa før de endelige forslagene ble satt. Vi får vel leve med det. Men - du burde gå inn i politikken! Har du vurdert det? Lokalsamfunnet vårt trenger alle som ønsker å holde liv i det slappe sentrumet her.

frode

07.12.2010 kl.00:09

Hei Guro.

Jeg følte behov for å skrive noen ord, da jeg ble litt skuffet når du skriver så "sint" som du gjør.

Jeg ønsker å fortelle den andre siden av saken, da en sak ofte har to sider.

Kan først nevne at vi har nesten vært naboer i momarka, og jeg vet derfor hvem du er.

Jeg er selv noen år eldre enn deg, 40 faktisk, og synes jeg det er trist at du har tatt en slik holdning og omtaler folk over 40 for gamliser. Hvis dine synspunkter skal tas 100 % seriøst bør du ikke selv sette folk i bås. Tror ikke du heller liker en slik omtale.

Punkt 2, som du ville ha sagt det.

Hadde du abonert på LA, hadde du nok kjent til historien rundt denne konkurransen enda bedre.

I våres startet 1000 års kommiteen å engasjere kommunens by og bygder, lag og foreninger,til neste års 1000-års feiring.

ALLE lag og forreninger, tilsammen flere tusen mennesker, ble invitert til å komme med sine forslag og ideer til hvordan vi skulle feire oss selv.

I Åsen hadde vi et åpent møte 19 mai.

Forøvrig var det her vårt Stokkvola prosjekt ble lansert. Og det er som du nå hører,er derfor ikke dette noe hovedkomiteen har funnet opp. Forslaget kommer fra folk i Åsen.

Jeg vet at mange har levert bidrag til hovedkomiteen, og når Ideen om å lage en konkurranse på den rause gaven fra SMN1, var vi så heldig å bli trukket ut av hovedkomiteen som et av bidragene. Forhåpentligvis fordi vi er et av de bedre.

Resten blir jo opp til hver enkelt å mene, ved å gi oss en stemme eller ikke.

Det må jo kalles demokrati.

Så jeg forstår ikke hvorfor du nærmest skal anklage en liten, navngitt gruppe mennesker, for å være udugelig til den jobben de er ansatt til å gjøre.

Forøvrig vil jeg nevne , at jeg personlig ikke er med i 1000-årskomiteen, men er samfunnsengasjert i mitt eget lokalsamfunn og det som opptar meg.

Det forstår jeg du også er, men kampen om høye fortauskanter og tilgjengelighet for

bevegelseshemmede, er nok ikke riktig arena å ta opp her.

Jeg vil likevel si et par ord om sitatet ditt.

" det er mulig å gjøre deler av stien tilgjengelig for rullestolbrukere".

riktig tekst er

"? Stokkvola har en tilstrømning av alle aldersgrupper, mosjonister og aktive idrettsutøvere. Norgeseliten i orientering har også vært der og trent. Deler av stien er mulig å tilrettel for bevegelseshemmede slik at man også med rullestol kan komme seg ut i terrenget.

Dette er et ønske satt fram av brukerne av området, og kan realiseres på deler av stien.

Vi må likeså ivareta alles interesse, og andre ønsker ikke så store ingrep i naturen, at

utfordringen faller bort. Når arbeidetmed stien starter opp vil vi finne de optimale løsningene for alle, og føler du fortsatt et sterkt engasjement, er du herved invitert til å være med på nettopp det. :-)

Må forresten nevne at, du har helt rett, det finnes masse stier, også på Stokkvola.

Og vi snakker ikke om en "ny" sti, men nettopp det du sier,

"Det kryr jo av turstier rundt omkring her, men ingen vedlikeholdes så de vokser igjen. Hva med å ta vare på de som finnes før man opparbeider enda flere? "

Det er det vi vil gjøre.

-gjøre dem gangbare, også for bevegelseshemmede

-gruse opp, legge nye planker på myra

-sette opp Infotavler (lengde, kart, historisk info ect. for bl.a. undervisning)

-benker og sittegrupper

-forskjellige" pauseinnslag"

-Gapahuker

-Bålplasser

-Kikkert på Toppen

m.m

MVH

Frode

40 år

Guro

07.12.2010 kl.10:58

Frode: for å bruke et ungdommelig uttryk, chill a. Jeg regnet faktisk med at leserne tok ordet "gæmlis" like humoristisk som jeg mente det. Hvis du blir fornærmet av å bli kalt gæmlis, deg om det. Jeg er jo også gæmlis selv, siden jeg straks er 33 og ikke kan kalles ungdom lenger. Men det vet du jo egentlig siden du sier du vet hvem jeg er!

Som jeg har poengtert ganske godt i kommentaren over her, ja, jeg VET at prosessen har gått riktig demokratisk for seg. Jeg har ingen problemer med det. Men jeg må da likevel få skrive det jeg mener?

Å kalle komiteen udugelig er ditt ord, ikke mitt. Men jeg står fast på at jeg synes det er skremmende at en eneste ungdomsrepresentant er med i komiteen, jeg synes det er sjokkerende at ingen brukerrepresentanter er med, og jeg synes det er en skam at tilgjengelighet for alle ikke er tatt med i beregningen når de har valgt ut bidragene. Det har jeg all rett til å mene, selv om jeg ikke fikk med meg de innledende prosessene (ikke ALLE abonnerer på LA skjønner du).

Du som tydeligvis har vært med fra begynnelsen av, hvorfor har ikke du og de andre tenkt på tilgjengelighet egentlig???

Feks, Stokkvola, som du engasjerer deg i, er ikke HELE prosjektet (altså hele turstien) tenkt utarbeidet med universell utforming, så er det ikke tilgjengelig for alle. Sånn er det bare. Eller synes du kanskje det er greit at jeg (og mange andre) skal møte et skilt midt på stien "hit men ikke lengre". Veldig kult det, når resten av turgjengen fortsetter videre... Hvis dere mener at inngrepene i naturen forhindrer dere i å gjøre stien tilgjengelig for alle så er ikke deres prosjekt egnet for å være med i avstemningen i det hele tatt. Det er min ærlig mening og den står jeg for. Det sitatet ditt sier akkurat det samme som det jeg hadde, bare at ditt var lengre. Men betydningen av det er nok den samme likevel serru.

ps! jeg tviler sterkt på at det faktisk er ungdommer som har kommet med Stokkvolaprosjektet, akkurat som med de andre prosjektene som er tatt med. Ungdommen (ungdmsskoler, videregående osv) skulle vært implementert og dratt med i hele greia fra dag en. Noe jeg mistenker at de aldri har blitt.

Ps2! dere har vel tenkt å sette opp skilt og rekkverk med blindeskrift osv og da på stien eller, å lage underlaget tilrettelagt for blinde og svaksynte?? For tilgjengelighet gjelder ikke bare for rullestolbrukere vettu.

Roar

07.12.2010 kl.12:35

Nesten (....) alle må vel forstå:

- At bloggen er et partsinnlegg for en relativt liten gruppe.

- At saken er veldig viktig for denne (heldigvis) relativt lille gruppa.

- At bloggen er skrevet humoristisk når det gjelder uttrykk som "gæmliser".

- At stier har vi bra med, og de har fungert lengre enn vi har hatt Åsen!

- At skulle man gjøre en sti bedre så måtte det være der folket er (les: Heståsdalen)

- At man ikke er eldre enn en føler seg (jeg er snart 60).

- Tåler man ikke å bli kalt gammel som 40-åring vil en komme til å slite.....

Jeg er enig med Guro i at det ofte framstår som det er fryktelig mange gjengangere i sånne komiteer. Ofte eldre politikere som visstnok har god greie på alt mulig....... Så der har du også et poeng!

Stå på Guro! Godt jobba!

07.12.2010 kl.12:53

Guro: Takker for et kjapt svar.

Skal ikke bruke så mye tid på dette svaret, men fanger opp dine gode innspill.

Stokkvola, er et alterativ til HELE folket, uansett hva du tror om det.

Og vi som jobber med dette er ikke bare "gæmlisser" som meler vår egen kake.

Vi som jobber med dette representerer og blant annet Idrettslag, grunneiere , 4H, Åsen Bygdekvinnelag, ect. .....og det er med barn og unge , ikke minst fra vår egen skole.

Også Rektor og FAU er godt involvert.

Hvordan andre bygder og komiteer har jobbet kjenner jeg selvsagt ikke til, men vi gikk ut med motto "innvolvere og ikke bare informere" når vi startet vår prosjektering i våres.

Som sagt vi skal ivareta alles interesser, også de som vil ha naturen slik den er, derfor kan vi nok ikke ha asfalt og rekkverk overalt, at alle kan delta i alt,.... vel man kan jo si det, men man får vel ikke alltid til det??

Der er vi nok ikke enig.

Selv kjører jeg ikke den tøffeste løypa i Åre på slalom jeg heller, har innsett mine begrensninger,... kansje for gammel??:-)

Jeg finner meg et alternativ, og alternativ det skal vi ha.

Vi har ikke konkludert med hvordan evt. info skal utformes, men blindeskrift for blinde og svaksynte kan være en god ide å tenke på. Takker for tipset.

MVH

Frode

40 år

Øyfrid

07.12.2010 kl.15:19

Må si meg enig med både den ene og den andre siden her. Heller ikke jeg har fulgt så nøye med i prosessen foran avstemmingen, men har fått med meg at folk i Levanger er blitt bedt om å komme med innspill. Jeg antar at ikke alle innbyggere tok det "ansvaret" like alvorlig.... Noen må jo til slutt avgjøre det hele, og mange i komiteen representerer vel ungdom selv om de ikke er det. Men det er mulig ikke skolene var så delaktig, jeg vet ikke?

Men jeg fatter heller ikke greia med turstier. Er det det eneste folk i Levanger ser på som noe å trekke fram og skryte av? Synes vi har bra med turmuligheter og merkede plasser allerede, med både gapahuker og hytter og diverse. Å gjøre noe for å utvikle, pynte opp og ikke minst trekke folk til sentrum derimot, hadde vært noe annet. Kanskje. Vel vel. Det blir vel sikkert litt her som med andre prosjekter i Levanger, noen blir sure uansett. I bygdene er man sure på den såkalte "kultureliten" i sentrum som gjør så mye rart.

Jeg er 100 % enig med deg ift tilgjengelighet i byen og at noe må gjøres. Men det er jo egentlig en skam hvis en må bruke en tusenårsgave på dette, dette er det ikke folket som skal måtte ordne opp i selv, det ligger et ansvar hos politikere og næringsliv i byen. Supert at det blir satt fokus på det i avisa snart.

Skriv en ny kommentar

hits