Om å rangere små barn.

For å følge opp denne lanoungediskusjonen, så satt jeg her en kveld og funderte over de unike og skjønne barna våre. Jeg er helt enig med Pia, som mener at det ikke går an å skulle velge ett barn å stemme på, når det er tusenvis av skjønne barn å velge mellom. Som hun sier, hvordan skal man kunne sette ett barn opp mot et annet å si at det ene er finere enn det andre? Jeg skjønner jo at foreldre melder på ungene sine, for alle synes jo at de har det skjønneste barnet i hele verden.

Som foreldre måler man barna sine hele tiden. Det kan være alt ifra hun er flinkere enn han til å klatre, han er flinkere enn hun til å snakke, hun er flinkere enn hun andre til å leke alene, osv. Jeg regner med at dette er helt naturlig (hvis ikke driter jeg skikkelig på draget med dette innlegget...)? Jeg tenker hvertfall sånn mange ganger. Det jeg finner ut er at min snuppelure er flinkere enn noen andre i noe, og er litt etter i andre ting. Og sånn skal det være.

Da vi var på sommeravslutningen på barnehagen i forrige uke fikk jeg sett dette i praksis enda en gang. Alma er ikke den tøffeste når det gjelder å være frempå i lekesituasjoner der det er mange barn og voksne. Vi møtes en gjeng voksne og barn (på samme alder) på en lekeplass mandager etter middag. Alma vil helst at jeg skal leke sammen med henne der. De andre barna fyker rundt og bryr seg ikke (de fleste gangene) om foreldrene er med på leken. Får Alma tid nok tør hun også opp, men synes fortsatt det er best å ha med en kjent voksenperson i eller nær leken.
På avslutningen i barnehagen opptrer ungene med barnehagekoret. Dvs alle barna sitter på en slags scene/tribune sammen de ansatte og synger repertoaret sitt mens foreldre, søsken, besteforeldre osv sitter foran og hører på.

Nå skulle man kanskje tro at snuppeluren min ville protestere på en slik setting, og kreve å være sammen med mamma eller pappa der også? Neida, hun sitter som et tent lys sammen resten av barnehagegjengen mens de synger alle sangene sine. Det er ikke noe problem, og hun prøver ikke engang å protestere på settingen. Jeg ser jo at hun søker blikket mot meg, men det er fordi hun synes det er så stas at jeg vinker til henne.
Men hva gjør de andre barna, de som er tøffere enn tøffest i lekesituasjoner? Jo de nekter å sitte å synge uten mamma eller pappa ved sin side. Så der må foreldrene tre inn i barnehagekoret. Andre igjen vil ikke sitte der da heller, så de springer rundt og bare er overalt.

Sånne ting blir jeg så beroliget av. I enkelte lekesituasjoner blir jeg nemlig ganske så svett og prøver iherdig til å få Alma til å leke alene med de andre barna. Så kommer vi hjem og jeg tenker "det her må vi øve mer på". Neste dag er vi på sommeravslutning og jeg tenker "phju, Alma er virkelig flinkere enn andre til dette". Sånn regner meg med at de andre foreldrene tenker også. De blir litt svett på ryggen når deres barn ikke vil gjøre som de voksne tenker, mens i feks lekesituasjonen tenker de "det her går jo kjempebra".

Jeg vet ikke om dette ble veldig rotete og ingen skjønner hva jeg mener, men det jeg altså vil frem til at barn er så utrolig forskjellige. Noen barn er flinkere enn andre til enkelte ting, men er litt etter når det gjelder andre ting igjen. Og sånn skal det være. For vi er jo ulike alle sammen! Men av denne grunnen så synes jeg det er håpløst og skal begynne å gi min stemme til èn Lanounge som liksom skal være bedre enn de andre lanoungebidragene?

Takke meg til sånn som det var for lenge lenge siden, da en jury valgte ut det beste blinkskuddet. For et blinkskuddbilde er noe helt annet enn å velge et bilde ut ifra om et barn er penere/søtere enn et annet.
Jeg vil ikke være med på å rangere små barn.

Men jeg stemmer, det skal sies. På denne fine gutten.
Hvorfor jeg faktisk stemmer, selv etter å ha skrevet dette innlegget kan dere lese om her.


Blogg.no vil fortsatt ikke laste opp bildene mine. Jeg fikk kun lastet opp et pop-up bilde i dette innlegget. Det vil vel si at det blir større om man klikker på det? Eller?

Det er av snuppeluren på sommeravslutningen. Hun fant ut at hun skulle prøve å skli ved siden av sklia også. Skikkelig rene og pene klær ble det. Mora jublet da hun så snuppa si i aksjon.... Heldigvis gikk det ikke så fort som snuppa hadde tenkt, så hun ga opp prosjektet etter et par prøveturer. Phju.

Ønsker alle sammen en strålende dag, og krysser fingrene for at det blir litt sommervær her i trøndelag igjen. Nå er det grått og kaldt....

3 kommentarer

myruin

14.06.2010 kl.14:08

det er vel stort sett venner og bekjente som stemmer på de ulike ungene.. Kan ikke helt se jeg ser det store problemet her.. Hadde det vært feks en avstemning i barnehagen er jeg enig, men her vet ingen hvem som stemmer på hvem, så hva er egentlig problemet? Og hvorfor er denne gutten mer verdig din stemme enn de andre? (jeg leste om hvorfor altså, men..)

Guro

15.06.2010 kl.00:05

Et stort problem har jeg vel heller ikke sagt at lanoungekåringen er, men jeg sier derimot at jeg ikke liker å stemme på ett bidrag fremfor ett annet. For MEG blir det umulig å gi en stemme til en skjønn lanounge men ikke en annen. For de er jo så fine hele gjengen!

Det at jeg har valgt å ikke melde på min unge vil ikke dermed si at jeg ikke respekterer foreldre som melder på sine avkom. Det er en avgjørelse opp til hver enkelt, og vi er alle forskjellige.

Å vite hvem som stemmer har vel egentlig ikke noe å si? Det jeg vil frem til at den lanoungen som får 1300 stemmer er vel egentlig like fin, unik og skjønn som den som får 12 stemmer?

Når det gjelder Mikael som får mine stemmer, så skriver du at du har lest det jeg skrev om den saken. Så da trenger jeg vel egentlig ikke å skrive det på nytt?

Øyfrid

15.06.2010 kl.20:32

Problemet med slike konkurranser nå for tiden er jo at de nettopp er blitt konkurranser i å være mest populær, ha flest venner, være kulest osv for å sanke flest mulig stemmer, i stedet for at det blir en konkurranse der kvalitet (blinkskudd f.eks.) betyr litt også. Hvorfor må på død og liv "folk flest" avgjøre alle konkurranser med å stemme? Lanoungen var vel før en fotokonkurranse, nå er det blitt en "ha flest venner og bekjente"-konkurranse. Det neste blir vel at VM i fotball blir avgjort på SMS fra TV-seerne...

Skriv en ny kommentar

hits