Guro er provosert!

Jeg ble utrolig provosert da jeg klikket opp nettavisene i dag. For de uvitende så snakker jeg om denne saken, om Professor Per Solvang som mener Lars Monsenprogrammet "Ingen Grenser" er et freakshow.
Her er hva han blant annet har sagt om programmet.

"- Det blir egentlig helt på grensen til en form for freakshow. Disse menneskene kjemper mot det å bli beglodd hver eneste dag, sier professoren til radiokanalen.

- Det er noen perspektiver ved programmet som er kritikkverdige. Fokuset ligger bare på enkeltindividet, og dermed får man mye fokus på det kuriøse, altså funksjonshemningene, sier Solvang.
Han forteller at det han etterlyser, er en tematisering av de faktiske problemstillingene funksjonshemmede møter i hverdagen.

- Det handler like mye om en kamp for inkludering og tilrettelegging, og det perspektivet er ikke med i TV-serien. For funksjonshemmede i Norge handler det også om en politisk og økonomisk kamp som overhodet ikke er med i programmet.

-Deltakerne blir nærmest beglodd, sier Solvang som legger til at han forstår at programmet også kan ha noen positive sider i synliggjøringen av menneskers muligheter.
Men fokuset er for mye på enkeltindividet, sier Solvang"

Dette er uttalelser som kommer fra en professor i rehabilitering, som har funksjonshindrede som sitt spesialfelt. Jeg er rett og slett sjokkert! Å bruke betegnelsen "freakshow" er så utrolig respektløst og ufint og nedlatende at jeg har ikke ord. Hvis hensikten til professoren er å "beskytte" de stakkars deltakerne i serien så vil jeg si at uttalelsen hans jobber ganske mye mot hensikten. Jeg skal være enig i at enkelte mennesker glor på funkjsonshindrede. Hallo, jeg bruker jo rullestol selv og er vel vant til å få noen blikk. Men en ting er sikkert, blikkene blir færre og færre etter som årene går. Da jeg var lita jente i rullestol kom det fremmede damer bort til meg og ga meg penger til is. Nå, 20 år etter er det kun korte blikk jeg får. Og hvorfor er det blitt slik? Jo fordi flere og flere funksjonshindrede faktisk viser seg i samfunnsbildet. De er blitt en del av samfunnet. Ingen blir "gjemt bort" lengre. Dermed er ola nordmann blitt mer vant til et mangfoldig samfunn. Uten funksjonshindrede som gikk ut i samfunnet for å la andre "beglo" dem, hadde vi faktisk ikke kommet så langt som vi har.

Jeg vet ikke om hvordan andre funksjonshindrede opplever det, men jeg kjemper ikke mot å bli beglodd. Jeg kjemper for å opplyse folk jeg. Og det innebærer at de i en periode kan glo, spørre og grave så mye de vil. For når det vet, så er det ikke interessant å stirre lengre. Når professoren sier at deltakerne nærmest blir beglodd, så må jeg bare le. Hvilken realitydeltaker melder seg på en serie hvis de ikke vil at tv-seerne ikke skal stirre på dem?! Som min gode venninne L sa, "puppedamene i Robinson osv. Der kikker jo alle på puppene og ikke på dem" :D

Professoren påstår også at fokuset ligger for mye på enkeltindividet, og dermed får man for mye fokus på det kuriøse, funkjonshindringene. Ehhh.. Jeg begynner å lure på om han i det hele tatt har sett på serien. Jeg har sett den jeg, og det som slo meg at det var ganske så lite fokus på enkeltindivider, mens det derimot var et stort fokus på samarbeid og interaksjon mellom mennesker. De opptrer som en gruppe på tvers av kjønn, alder, funksjonshindringer osv. Og ikke minst, serien tok opp et tema som er så utrolig viktig, det å ta imot hjelp. Er det noe vi funkjsonshindrede ikke liker, er det å ta imot hjelp fra andre. Mens funksjonsfriske ikke kan skjønne hvorfor vi ikke kan be om hjelp fra venner og familie om det er noe vi ikke kan eller får til. Det her er en helt annen diskusjon, men poenget er hvertfall at i "Ingen Grenser" så innser deltakerne at her er vi ikke enkeltindivider på tur, her er vi ei gruppe som må dra hverandre fremover. Og det innebærer å be om hjelp fra andre noen ganger. Hurra sier jeg! Endelig! Dette er mestring og samarbeid på sitt beste. Og her har faktisk mange funkjsonfriske noe å lære også! Så sorry meg professor Solvang, det virker som du har sovet i de timene i utdanningen din som handlet om funksjonshindrede og mestring, det somm faktisk er grunnpilaren i din utdanning, så jeg vil foreslå at du tar deg et lite oppfriskingskurs asap.

Og så, til slutt så kritiserer han serien for å ikke ta opp virkelige temaer som tematisering av de problemene funksjonshindrede møter i hverdagen som feks inkludering, rettigheter, økonomisk og politisk kamp osv. Ikke for å være frekk, men hva i all verden har de temaene i en villmarksserie å gjøre? Seriøst!? Ikke alle tv-programmer som inneholder funksjonshindrede trenger å være så forbaska kjedelige. Sorry uttrykket, men er det rart at funksjonshindrede blir stemplet og stigmatisert hvis man hele tiden skal gi uttrykk for at alt er en eviglang kamp mot systemet?! Klart det er mye å kjempe mot og for, det er det ikke noe tvil om. Men det går vel an å ha tv-serier som tar opp andre temaer også? Takk og lov for serier som "Ingen Grenser", som viser det norske folk at mennesker med funksjonshindringer faktisk er som alle andre. Som viser mennesker at ved at man åpner for samarbeid, ta imot hjelp fra andre og gi hjelp, så mestrer man faktisk så og si alt.
Og det er faktisk noe alle bør lære seg.

4 kommentarer

17.03.2010 kl.07:46

Sååå utruleg bra skreve!!! Heilt enig med deg, og er utruleg sjokkert over han dusteprofessoren.

Har sete klistra og sett begge episodane, og er frå meg av beundring for den innsats og lagvilje, samarbeid og utholdenhet deltakerane utvise!

linpinsukkerspinn

17.03.2010 kl.14:02

Enig ja! En idiot av en professor det her virker det som. Synes programmet er kjempebra, og det trenger jo, som du sier, ikke alltid å være så innmari kjedelig. Viktig at et program tar opp problemstillinger som ikke er helt vanlige, som dette med rettigheter osvosv. Synes programmet viser at det "umulige er mulig" på en veldig bra måte!!

Anita Oliva

17.03.2010 kl.15:48

Hærliii Guro ;) Syns du ska publiseree ditt syn i et større fora sånn at deinn dærre profæssorn får nåkka å tænk på..

Viggo G

18.03.2010 kl.13:56

"Proff'en" er en dritt. Det er det bare å fastslå.

Men jeg lurer på hvorfor JEG ikke får penger til is.............???

Skriv en ny kommentar

hits