Valgets kvaler.

I september skrev jeg om et spennende møte som skulle finne sted. Og som det aldri ble noe av. For å gjøre en lang historie kort, så søkte jeg om en elektrisk rullestol for å bruke innendørs (kjøpesenter, butikker osv) i tillegg til utestolene jeg har. Eller, jeg trodde jeg søkte, for ergoterapeuten leverte aldri søknaden. Hun tok mål og skrev søknaden i mai 2009, og da jeg ringte hjelpemiddelsentralen i november for å purre på saken viste det seg at de aldri hadde fått noe søknad. Jippi og hipp hurra for min flotte kommune! Da jeg ringte og var pisse sur på ergoterapitjenesten leverte de søknaden med bud samme dag.. Da tenkte jeg at alt var greit, helt til jeg fikk svar på søknaden denne uken. Den var avslått gitt, what a surprise!...

Når jeg leser avlsagsbrevet så lurer jeg på hva farsken det er ergoterapeuten har skrevet i søknaden. For det står at jeg har fått avslag fordi jeg fra før av har to utestoler, og de må derfor avslå søknaden om utestol nr 3. Utestol nr 3?? Hva i all verden er det de snakker om??? De vil hvertfall gi meg den nye stolen jeg søkte på om jeg bytter inn en av de andre jeg har. Så da lurer jeg på hva dere ville ha gjort. Her er formålene jeg bruker de ulike stolene til:

Permobil Trax:

Denne stolen har jeg hatt helt siden min rullestolbegynnelse. Det er en utestol,kommer seg frem både i skog og mark og har piggdekk jeg bruker om vinteren. Den er genial utendørs, og jeg bruker den når jeg skal besøke venner, ut på tur hvor enn det måtte være og om vinteren bruker jeg den til byen for å handle. Jeg har feste til den i bilen min, så jeg kan på turer langt borte fra hjemmet mitt. Den er dog et mareritt innendørs, har nesten ikke svingradius og er slitsom å ha med seg på reiser. Det er ikke trygt å ha med Alma når jeg er alene på denne stolen. Da må hun sitte i fanget mitt, noe som er tungt og det er veldig enkelt å falle av. Det er jo ikke noe sikring til henne på den. Jeg bruker denne stolen overalt. I butikker må jeg ofte sette den utenfor da den er for stor = slitsomt.

Så har vi denne da, Minicrosseren:

Det er også en utestol. Denne stolen er tilpasset slik at jeg får med meg Alma, genialt! Dessverre så går den ikke inn i bilen min, så dette er en stol jeg bruker når vi er rundt om i nærområdet. Det er kort og godt en stol som har som hensikt at jeg skulle kunne dra ut med Alma alene. Den har enda dårligere svingradius enn Trax'en, så dette er så absolutt ingen innestol. Selv de største butikker er håpløse når denne stolen (prøver å) kommer inn. Denne stolen gjør meg veldig selvstendig, det er nemlig ikke alltid at det passer sånn at det er noen her til å være med oss ut når vi føler for å dra ut en tur. jeg kan til og med hente Alma i barnehagen alene med denne stolen (bortsett fra når det er vinter...)!

Til slutt den jeg søkte om nå, en C500:


Denne stolen er helt super når det gjelder å være innendørs! Den har en svingradius av en annen verden, jeg kan bruke den på kjøpesenter, i butikker, når jeg reiser med fly, deltar på kurs og samlinger, på sykehus, på universitetet, jeg kan ha den med i bilen, jeg kan bruke den i hjemmet, og jeg kan bruke den ute om sommeren. Men, siden jeg bor midt i en bratt bakke er det umulig å bruke den utendørs om vinteren... Jeg får heller ikke med meg Alma på en sikker måte.

Så da er spørsmålet, hva hadde du villet kutte ut?
Kutter jeg ut Trax'en har jeg ikke en utestol jeg kan bruke andre steder enn nært rundt hjemmet vårt. Dvs jeg kan ikke feks dra til Trondheim på bytur om vinteren, jeg kan ikke bli med på turer på fjellet - året rundt, jeg kan ikke være med på hytteturer osv.Det blir også vanskelig å dra for å handle mat i byen her, minicrosseren er rett og slett uegnet for butikkjøring.
Kutter jeg ut Minicrosseren kan jeg rett og slett ikke være ute alene med Alma. Vi må alltid ha med oss en tilleggsperson da = kjipt.
Kutter jeg ut C500, den stolen jeg søkte på så er jeg like langt. Da må jeg fortsette med å være sliten av en kort handletur på kjøpesenteret fordi jeg måtte sette fra meg stolen utenfor hver bidige butikk for å komme inn. Jeg må fortsette å være den som ikke kan ta med rullestolen inn på kurs og samlinger fordi det er for liten plass til at jeg kan svinge i møtelokalene, jeg må fortsette med å ikke kunne ta med stolen inn på resturanter, utesteder osv for det er ikke plass til den der, jeg kan ikke kjøre inne i huset til noen, osv. Jeg blir rett og slett ti ganger mer funksjonshindret enn jeg kan være om jeg ikke får meg en innestol. 

I bunn og grunn så ber NAV meg om å velge mellom å kunne ha et aktivt liv sammen med Alma utendørs eller ikke, det synes jeg er skikkelig dårlig gjort! For en inne-rullestol, det må jeg ha.

Nå må jeg bare legge til at ja, jeg og andre her til lands som tross alt har to elektriske rullestoler er tusen ganger heldigere enn mange mennesker i andre land som har ingenting. Tror dere ikke jeg fikk verdens dårligste samvittighet, mange ganger, da jeg bodde i Ghana og så folk som laget rullestoler av plaststoler. Og der kom jeg med min fancy rullestol, og attpåtil hadde jeg flere hjemme i Norge! Det var ikke lett skal jeg si dere.
Men, jeg bor nå engang i et land der jeg har rett på å få hjelpemidler for å lette hverdagen min. Og det hjelper hverken meg, Alma eller de funksjonshindrede i Ghana at jeg ikke søker om stoler jeg virkelig trenger. Så lenge jeg har perspektiv på ting, og vet at jeg er superheldig som er født i Norge, da synes jeg at jeg bør kjempe for det jeg faktisk har rett på her til lands. Blir min hverdag enklere, har jeg til og med overskudd til å engasjere meg mer for funksjonshindrede i andre land!

Men så var det å velge hvem jeg ikke skal ha da... Eller, hva med en anke??? ;)

14 kommentarer

Hilde&Tobias

14.01.2010 kl.22:44

Anke, definitivt!!

marita

14.01.2010 kl.22:50

Du må jo berre anke! :) Det er heilt på tryne at du skal måtte velle mellom stola du virkelig treng til ulike formål berre fordi ergoterapeuten har gjort feil! Masse lykke til videre, eg håpar du får deg innestol så raskt som mogeleg! :)

Mona L

15.01.2010 kl.08:19

Anke anke.. vi kjenner jo en ergoterapaut du aboslutt burde gå å besøke å få han til å skrive en riktig søknad og be de bruke den ,...

lykke til

Mona

15.01.2010 kl.10:27

Tror du må få en kopi av den søknaden...Og skriv sjøl! Når det blir så mye tull tar det deg ikke lenger tid å skrive søknaden sjøl - og da blir det rett! Og så går det jo ann å håpe på mirakler da, dvs ring dem og forklar hva som har skjedd, at du ikke søker om utestol men innestol og at du er avhengig av de stolene du har. Kan jo være, mirakel over alle mirakler, at en sjel er i besittelse av fornuft og gjør om hele greia per telefon og sier "innvilget" ;0)

Anita

15.01.2010 kl.13:48

Jeg tror du må anke ja, du har jo begrunnet det så godt i denne bloggen, skriv det samme til hjelpemiddelsentralen sammen med en søknad fra ergoterapeuten som du får lese først også.

Mari

15.01.2010 kl.15:13

Jeg ville absolutt anket. Det står jo tydeligvis feil i søknaden, da de tror du skal ha en tredje UTEstol, noe som overhodet ikke er tilfellet. Nei, her må den som hjelper til med søknaden holde tunga rett i munnen ;) Skal se pipa får en annen låt når de faktisk forstår hva du søker om.

God helg!

Anita Oliva

15.01.2010 kl.21:24

Æ syns Guro at du skal bruke innlegget fra bloggen din i anken til NAV sånn at de får d inn me teskje ka saka handle om

Gudd løkk ;)

lotte

15.01.2010 kl.21:54

Er det ikke vanlig at ergoterapaten viser/evnt skriver sønaden sammen deg?(aner ikke hva som er vanlig)..uansett..søknaden må være mangelful eller misforståttl..!!Lykke til!!!

Guro

15.01.2010 kl.22:33

Takk til alle engasjerte lesere! Det blir nok anke. skal be om å få se søknaden ergoen leverte first thing monday morning! :) også skal jeg skrive anken alene, uten ergoen... må bare bli frisk først :)

Ellen mamsen

15.01.2010 kl.23:12

Hei . klart du må anke. enig med Anita:) hepp hepp:)

nadja

17.01.2010 kl.19:58

ANKE!!!!!!!!!!!!!

zzzzilje

23.02.2010 kl.16:03

Hvordan har dette gått? Har du anket??

Det skulle ikke vært riktig å måtte velge! Noen ganger skulle NAV gått grundigere til verks på det individuelle. Her vet jeg NAV har et stort forbedringspotensiale.

Kan jeg spørre hvilken muskelsykdom du har?

Guro

24.02.2010 kl.21:23

zzzzilje: jeg har ikke fått en spesifikk diagnose, bare "medfødt muskelsykdom".

Astri Handberg Høy

23.02.2013 kl.20:45

Ank definitivt, og be gjerne saksbehandler om å bli med deg en dag så hun/han kan se ditt behov. Spør om det er bedre at de betaler for en assistent. Ønsker deg lykke til, dårlig samvittighet får du ikke lov til å ha. Husk vi er mange som vet nøyaktig hva du snakker om her og som hadde ønsket at vi var så "oppegående" at vi hadde tatt de valgene og søknadsprosessene du har gjort. Stå på kjære deg!!

Skriv en ny kommentar

hits