Omringet av svineinfluensa.

I helgen ble jeg og Alma rammet av en container med snørr. Og siden har vi slitt med det. Skal spare dere for detaljene de siste dagene, kort oppsummert: host, hark,snørr, slim. I tillegg fikk Alma øyekatarr. Vi har dryppet øynene siden mandag ettermiddag, og hun er helt fin igjen. Men vi skal dryppe et par dager til for sikkerhets skyld. Sto det på pakken vi fikk. I dag var det barnehagen på henne, første dag i denne uka. Det var en storfornøyd liten krølle som ikke hadde hatt tid til å si ha det til tanta da hun ble levert i mårrest. Hun hadde sprunget rett inn med matboksen i hendene samtidig som hun ropte "Haaa" (hadet) og vinket over hodet mens hun sprang. :)

Nå sitter jeg og googler svineinfluensavaksine. Vi er jo seriøst omringet av den for tiden. Riktignok er det griser som har fått det, men da er det sikkert ikke lenge til det bryter ut blant oss human beings også. Hvis dere lurer, ja, jeg bor sånn ca midt i der det har brutt ut en epidemi blant griser i midt-norge. Lovely.
Årsaken til at jeg googler vaksinen er at jeg postet en uhøytidelig spørreundersøkelse på facebook, "svineinfluensavaksinen, skal- skal ikke?".
Resultatet overrasket meg, ca 95 % sa nei, med sånn ca ti utropstegn bak. Det overrasker meg, for alle de som ga sitt svar er personer som hører til i risikogruppene. De som får vaksinen før alle andre.
Når så mange sier nei begynner jeg å lure hvorfor. Er det noe de vet som jeg ikke vet? Googling it is!

Det jeg har funnet er at vaksinen er fremstilt raskere enn de "vanlige" influensavaksinene. Den er utviklet etter modellvaksinekonseptet, men produksjonen er prinsipielt identisk med produksjonen av de årlige sesongnfluensavaksinene. Med ett unntak, denne vaksinen er tilsatt en adjuvans.
Jeg ante ikke hva en adjuvans er, så here we go:

Adjuvans:

Vaksinen inneholder adjuvansen AS03 som er en ?olje-i-vann-emulsjon?. Adjuvans tilsettes

vaksiner for å gjøre dem mer effektive. Adjuvans øker både styrke og varighet av den spesifikke

immunresponsen mot virusantigenene i vaksinen, og gjør at det trengs mindre virusantigener per

dose for å oppnå ønsket effekt. Adjuvansen i Pandemrix består av skvalen (10,7 mg), DL-alfatokoferol

(vitamin E) (11,9 mg) og en emulgator polysorbat 80 (4,9 mg). Skvalen er en

biokompatibel substans (naturlig olje) som finnes i alle planter og dyr (også mennesker) i varierende mengder.

Sånn som jeg har skjønt det, er det denne ingrediensen som får folk til å gå bananas. Men jeg googlet mere, og fant ut at 22 millioner vaksiner med dette stoffet er satt siden 1997. Det er stort sett eldre som har fått influensavaksiner med dette stoffet, men poenget er at det ikke har vist seg noen bivirkninger.
Så over til neste punkt på skeptikernes liste, kvikksølv:

Konserveringsmiddel:

Vaksinen er konservert med kvikksølvforbindelsen tiomersal, 5 μg per dose. Konserveringsmiddel

er nødvendig i pandemivaksinen fordi den leveres i 10-dosepakninger og forurensning med

mikrober må unngås.


Timoersal har vært tilsatt vaksiner siden 1930-tallet, så alle har sannsynligvis fått i seg vaksiner med dette stoffet før. Mengden i hver vaksine er like mye kvikksølv som du får i deg om du spiser to måltider fisk en uke. Kan det være farlig da?

På tross for alt dette, har jeg bestemt meg for at jeg ganske så garantert kommer til å ta vaksinen. Jeg er jo i en av de såkalte risikogruppene, og jeg mener at faren for bivirkninger er mye mindre enn faren for hva som kan skje om jeg ikke tar vaksinen. Siden jeg har Alma er det henne det kommer til å gå utover om jeg blir rammet av influensaen, og det er ikke rettferdig. Så, vaksine it is. For meg. Hallo liksom, her ligger jeg, utslått i en uke av en vanlig forkjølelse. Man skal ikke være rakettforsker for å skjønne at en influensa rammer hardt!

Men er det noen som har meninger og informasjon om svineinfluensavaksinen, og ikke minst, hvorfor vil dere ikke ta den, så bring it on. Man kan aldri få nok info. Eller?

En annen del av historien er at jeg ringte kommunen for å høre når de skal vaksinere risikogruppene i dag. Har sett på tv at den ble sendt ut i forrige uke (til kommunene) og at man begynner vaksineringen i neste uke. Min kjære lille kommune ante ikke hva jeg snakket om da jeg ringte...
Jeje.

Nå skal jeg se ferdig siste rest av ukas episode av True Blood. Torsdagene er blitt tv-kveld, FlashForward er også konge. Også har jeg en åpnet julebrus ved siden av meg. Tihi:)
Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Guro-snart-frisk!

(her er en link til infoen jeg fant om vaksinen forresten!)
og litt om squalene

PS: når jeg prøver å laste opp bilder får jeg denne beskjeden.
Filen du prøvde å laste opp var av et format som ikke støttes. Velg en annen fil fra din datamaskin.
Kind of funny, siden det er det samme formate jeg alltid har brukt.

2 kommentarer

Penelene

16.10.2009 kl.00:40

Hehehehe kan ikke annet enn å smile over engasjemanget ditt!!!! Stå på !!!

Laila

19.10.2009 kl.20:24

gjett hvem som har fått heeeeele sesong true blod på dvd av ingrid? laila litt lykkelig ja:D

og fortsatt litt tvil om den vaksinen. joakim fikk i dag og har ingen sykdomssymptomer, så kanksje. men på den annen side - noe skal man jo dø av... og med svineinfulensaen kommer man jo på tv og greier hvis man styrker med.

Skriv en ny kommentar

hits