Nordmenn er tullinger.

Nå er Alma og onkelen i full gang med å pumpe opp badebassenget i hagen. Jeg sitter med en kopp te og slapper av. Nydelig. Det er så godt å få en fredfull stund med te og aviser om morgenen/formiddagen. Men jeg må si jeg blir passe oppgitt når jeg leser i avisen i dag. VG har en artikkel om at Norge ligger på hudkrefttoppen i Europa, og har den lite hyggelige tredjeplassen i verdenssammenheng! Her snakker vi om et land som har knappe to måneder med sol i året. Når man så ligger på toppen i Europa, og etter Australia og New Zealand i verdenssammenheng, er det ganske sjokkerende. Synes nå jeg.

Det er ikke noen tvil om at det er nordmenns manglende solvett det handler om. Hvordan greier vi ellers å slå spanjoler, grekere, tyrkere i kampen om å få mest hudkreft i Europa? Jeg ser jo poenget med at når vi har så lite sol, så skal vi få med oss hver eneste lille stråle når den først er her. Men come on! Man vil vel ikke bli brun for enhver pris??
Personlig fatter jeg ikke at folk gambler med hudkreftfaren, det er kreft vi snakke om folkens, kreft!

Det er forsåvidt greit nok at voksne mennesker gambler med sitt eget liv, be my guest. Men når de kjører den samme linja for barna sine blir jeg provosert. Jeg kjenner flere foreldre jeg, som lærer barna sine at solkrem er tull, man skal jo bli brun! (..) Når man smører et lite barn med solfaktor som har max 6 i faktor synes jeg det grenser til barnemishandling. Det biter ikke på meg at de påstår at "de har hud som aldri blir solbrent".

Alma er jo halvt ghanesisk, og har mørkere hud enn de fleste her til lands. Men det spiller ingen rolle. Hun blir smurt fra topp til tå høy solfaktor. Hun har en solkrem her hjemme, og en i barnehagen. Jeg går aldri under spf 30 til henne. Helst kjøper jeg solkremene hennes på apoteket, men billigmerkene er begynt å bli like bra, så i barnehagen har hun en fra Ambre Solaire. Selv soler jeg meg svært sjeldent. Det begrenset seg naturlig da jeg fikk Alma, i fjor satt vi for det meste i skyggen. Det passet meg egentlig perfekt, for jeg har alltid syntes at det er driiitkjedelig å sole meg.
Jeg har hud som tåler mye sol (ikke at man skulle tro det når man ser meg om vinteren, jeg er hvit som et spøkels) men det vil ikke dermed si at jeg kan sole meg ubegrenset.

Selvbruningskrem er tingen for meg. Visste du at det er sukkermolekylene i kremen som gjør deg brun? De reagerer med de døde hucellene og danner et naturlig brunt fargestoff. Dette fargestoffet er ikke skadelig og gir ikke allergiske reaksjoner. Mange produsenter tilsetter i tillegg parfyme i kremene, så det er viktig å sjekke om du tåler det før du smører på hele kroppen. 

- SOLVETTREGLENE:

1. Ta pauser fra solen - unngå å bli solbrent

Nyt solen, men husk at både å bli solbrent og mye soling øker risikoen for solskader og hudkreft. Det kan også fremskynde rynker. Tar du noen pauser fra de sterke solstrålene mellom klokken 12 og 15, er faren for å bli solbrent mindre

2. Bruk klær, solhatt og solbriller

Vinterblek hud blir lett brent. Sol deg sakte og ta hensyn til hudtypen din. Barn, ungdom og de som har lys hud, trenger ekstra beskyttelse. Lette klær og solhatt beskytter godt.

3. Bruk solkrem med faktor 15

Skygge og klær beskytter best - solkrem er nødvendig når huden ikke er beskyttet på annen måte. For norske forhold er faktor 15 med UVA-beskyttelse tilstrekkelig for de fleste. I solrike land er det behov for ekstra beskyttelse. Smør jevnt og rikelig - en håndfull krem til en kropp.

4. Unngå solarium - det øker risikoen for føflekkreft

Solarium frarådes, spesielt for alle under 18 år. Bruk av solarium øker risikoen for hudkreft. Det gjelder også om solarium brukes som underlag for naturlig soling.

KILDE: Kreftforeningen

dscf3907
Tenk om man kunne vært like brun som dette uten å måtte gjøre en pøkk.
*misunnelig*...

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits