Historie fra virkeligheten.

Se for deg dette:

Du er alene hjemme. Ingenting å finne på, ikke noe bra på tv. Alle vennene dine er opptatt med noe, så du sitter der og kjeder deg og vet ikke helt hva du skal finne på. Så kommer du på at hey, jeg sjekker kinoprogrammet! Du finner hjemmesiden til kinoen og ser at den filmen du har ventet på kjempelenge er kommet. Du tar på det ytterjakken og fyker ut døren.

Jeg regner med at det er mange som kjenner seg igjen i denne lille fortellingen. Mange synes nok det er skummelt å dra på kino alene. Det er ikke heeelt sosialt akseptert å gå ut i verden alene enda.
Folk kan jo tro at du ikke har venner! (...) Men uansett, det er ikke diskusjonstemaet i denne historien.
Historien fortsetter:

Det regner og blåser surt, så du skynder deg inn i bygningen når du kommer frem til kinoen. Det er lang kø foran de automatiske bilettautomatene, så du vurderer om du skal gå i kiosken å kjøpe deg noe snop først. Da ser du at det blir ledig i en av de betjente kassene, så du skynder deg dit før noen andre legger merke til det samme.
Du legger pengene på disken og sier at du skal ha en billett til filmen som går klokken 21.00 i sal 3.
Nei dessverre, sier damen bak disken. Det får du ikke lov til.
"Brannforskriftene våre sier at du ikke får adgang til denne kinoen om du ikke har med deg to personer.
Hvis du får lov til å se den filmen, får ingen andre lov til å gå på kino i kveld, for da må begge vaktene patruljere utenfor din kinosal. Du må du forlate kinoen nå".

Dette er en sann historie (skrev om den litt for å gjøre personen anonym).
Alt dette skjedde for to dager siden med ei venninne av meg.

Nå er det sikkert mange (håper jeg) som sitter som noen spørsmålstegn og leser og sier "hæh" til seg selv. Hvem i all verden er det som blir nektet adgang til kino i Norge i 2009? Går det an?
Ja det gjør det, om du bruker rullestol. Jeg sjokkeres stadig vekk av den diskrimineringen en gruppe mennesker blir utsatt for til daglig i Norge. Og ingen reagerer. Er det noen som tenker over hvilket bråk det ville ha blitt hvis det var et menneske med en mørk hudfarge som var blitt utsatt for det samme. Eller en med en homofil legning. Da ville det blitt ramaskrik uten like i alle medier. Og kinoen måtte ha gått ut og beklaget oppførselen sin. Men hva skjer når det er en rullestolbruker som blir diskriminert? Ingenting.

Noen vil sikkert henge seg opp i at det var på grunn av brannforskriftene at hun ble nektet adgang. Det er for hennes egen sikkerhet, ikke sant? Pølsevev. Vi lever tross alt i et samfunn som skal være tilgjengelig for alle, er kinoen bygd slik at det trengs flere vakter der enn i et annet bygg, er det kinoen sitt problem, og ikke kundene deres. Vi snakker om en forholdsvis ny kino, som i tillegg har vært kritisert for det samme tidligere. Men har de gjort noe med saken? Nei. For det er jo bare rullestolbrukere vi snakker om.

Er det et slikt samfunn vi ønsker å leve i? Er det med disse holdningene vi ønske at barna våre skal vokse opp med? Ikke jeg, og ikke mitt barn. Jeg tror de fleste "vanlige" mennesker i Norge ikke aner hvor mye diskriminering som er ute og går. Mange av mine venninner fikk aha-opplevelser da de fikk barn og oppdaget hvor vanskelig det var å komme frem med barnevogn. Men det er lett å glemme når barna blir større og vognen kan settes igjen hjemme. En rullestolbruker kan ikke sette fra seg rullestolen.

Hadde du godtatt at du ikke fikk gå på samme pub som vennene dine, du får ikke handle på favorittklesbutikken din, du må reise til nabobyen for å gå på postkontoret, du må få noen andre til å handle linser til deg for du kommer ikke inn på brillebutikken, du må få vennegjengen til å bytte spisested når dere skal samles fordi det er ett trappetrinn på resturanten dere hadde tenkt å gå? osv osv.
Tenkte ikke det nei.


Sa jeg at det er kinoen i en av norges største byer vi snakker om i historien først i innlegget? Ikke at det har noe å si, men likevel.

9 kommentarer

Yong

19.06.2009 kl.16:17

I'm speechless! Ved slike tilfeller, skammer jeg meg over å bo i et så rikt land...

Mona L

19.06.2009 kl.19:06

fantastisk..............

Eva

19.06.2009 kl.20:28

Er det mulig? men ja dessverre så er det det.Jeg har et annet eksempel. Forrige helg så var det generalforsamling i Uloba, så etter gallamiddagen ble vi en jente gjeng som skulle ta en tur ut på byen for å se på menneskene. Vi satt oss i spikersuppa og koset oss en stund helt til jeg selvfølgelig måtte en tur på do. Det var ikke enkelt, jeg og assistenten gikk til absolutt alle barene og hotellene nede på Karl Johan for å finne et handicap toalett men vi ble møtt med "nei dessverre det har vi ikke". Så gikk vi til en bar som het Barfly rett ved spikersuppa og joda der hadde de HC-toalett. Vi spurte om vi kunne få låne det og fikk da tilbake (han måla meg opp og ned)"nei.. det går ikke" vi spurte hvorfor... svaret ble "fordi det er for mye folk i baren". Jeg ble helt satt ut og hadde jeg ikke måttet så ille på do så hadde jeg nok smelt i fra om den nye antidiskriminerings loven, men vi bare rista på hodet og gikk videre. Sorry at min kommentar ble så lang. :)Klem

duracellbaby

19.06.2009 kl.22:35

Dette er det værste jeg har hørt om!!!

Viggo G

19.06.2009 kl.22:49

Det du skrev er helt klart noe for landets store aviser. I sitatform..........

Johnsine

20.06.2009 kl.12:57

Seriøst!? Jeg blir så provosert! Helt fantastisk at det går an, for ikke å snakke om hva det måtte gjøre for selvfølelsen til denne personen. Er det mulig.

Guro

20.06.2009 kl.22:46

Det her er dessverre ikke en uvanlig hendelse. Slikt skjer daglig over hele landet. Norge er et skikkelig U-land når det gjelder tilgjengelighet for alle i samfunnet. Det skulle man ikke tro, men det er fakta faan...Viggo: takk for tilliten, men SÅ bra skrevet var det ikke ;)

Viggo G

21.06.2009 kl.12:47

Jo, Guro. Den måten det er skrevet på er kanskje det som skal til for å vekke en journalist.De fleste aviser har tipsmail. Klipp ut, lim inn og send til flere.

Guro

21.06.2009 kl.14:01

Viggo: foreninga ska ta fatt i saken på mandag. så æ regne me dem ordne opp:)

Skriv en ny kommentar

hits