Ikke få meg sur takk.

Det har begynt å gå opp for meg at en verdensomspennende kampanje trer i kraft i morgen. Earth Hour. Alle skal slå av lysene i en time i morgen kveld, starting at 20.30 p.m. Og det skal altså markere at man demonstrerer mot klimaendringene. Les mer om det på denne siden.

Kommer jeg til å slukke alle elektriske apparater hjemme i morgen? Nope. Bare skjell meg ut, gi meg huden full, rist meg og kakk meg i hodet, jeg gjør det ikke likevel. Men, det er ikke dermed sagt at jeg ikke engasjerer meg i klima- og miljøspørsmål! Tvert imot, jeg synes jeg blir bare flinkere og flinkere på å være miljøbevisst. Det jeg vet jeg kan bli flinkere på er nettopp det å spare strøm. Men det løser seg i sommer, for når jeg får skattepengene skal jeg investere i en vedovn. Å tvinge meg til å slå av all strøm i morgen, det er ikke måten å få meg til å bli engasjert på. Etter å ha bodd i Ghana, der det var lights off hele tiden, pga strømrasjonering (fordi de selger nesten all elektrisiteten sin til utlandet) er jeg allergisk mot strømstans. Jeg blir rett og slett potte sur. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg satt i en leilighet svart som natten, og stirret ut i mørket, mens det var så varmt at jeg trodde jeg skulle besvime. Var ikke noen vits i å gå ut, når det er kveld i Ghana er det mørkt ute! Og fullt av mygg. Og det verste av alt, det var når man satt og ventet på at strømmen skulle komme tilbake (de slo den av og på til bestemte klokkeslett serru), og så kom den aldri. Det var nedtur det.

Nei, jeg velger heller å være engasjert på et daglig plan jeg, ikke bare en time en lørdagskveld i mars (som forøvrig kræsjer totalt med Det store Korslaget!). Men såklart, markeringen er et bra tiltak det. Hvertfall for dem som ikke tenker på klimaet i det hele tatt, fra før av. Jeg har nesten ikke noen lys på om kveldene uansett, talglys er så koselig at det går det mye av her i huset. Men, tv'en slår jeg ikke av. Jeg er tross alt blitt så gammel (kremt) at å lese en bok i lyset av et talglys, det fører til mysing, noen som umulig kan være bra. Og som vanlig sitter jeg sikkert her alene mens Alma sover, og å sitte å stirre i veggen i en time; out of the question.

Er det noen som vil kommentere hvor usolidarisk jeg er nå eller? Som vil påpeke at jeg melder meg ut, at jeg ikke er med og tar ansvar? At jeg ikke bryr meg? 
Som svar til det kan jeg feks nevne at da pappa kjøpte hagemøbler for noen år siden, truer jeg med å komme med øksa om han ikke hostet opp et sertifikat som viste at det ikke var laget av tre fra regnskogen. Jeg har alltid prøvd å påvirke andre til å være miljøbevisste. Inkludert meg selv. Mitt neste prosjekt er å få mamma til å kjøpe 1 1/2 literskartonger med melk, isteden for 1 l. Sparer masse emballasje!
I do care! Bare ikke akkurat i morgen mellom 20.30 - 21.30.....

5 kommentarer

Vero

27.03.2009 kl.21:15

Slå av lyset står det overalt. Det ska æ gjør (det ene lyset æ har på stua...) Men TV'n ska få stå på ;) Æ har blitt en jævel på å bruk bærenett på butikken. Spare utrolig my plastposa. Tar bare å kjøpe posa innimellom så æ har te søppla.

duracellbaby

27.03.2009 kl.22:13

Amen!!

joakim

28.03.2009 kl.14:07

bare tenkt hvor mye energi de har brukt på reklamen for å få oss til å gjøre det... sikkert nesten like mye som man sparer den timen. tulleting - enig med du.

Penelene

28.03.2009 kl.20:44

Her sorterer jeg det meste. plast, glass, blikk, papir og restavfall og må få si at jeg gjør det jeg kan i hverdagen... men seriøst en time på kvelden... midt i beste sendetid... NEPPE

Kristina

30.03.2009 kl.01:35

De folkan som va med på organiseringa av d her sa jo at det egentlig ikkje kom til å bli spart så mye strøm, men d va heller ei symbolsk handling. Om et og anna hus ute på bygda i Norge slår av alle lysan har ingen betydning, men det hadde jo vært stilig om ei heil gate i New York blei svart elns! :)Vi hadde lysan av, men tv'n blei ståanes på..Korslaget forever! :p

Skriv en ny kommentar

hits