Under 18 og under kniven

Min rolige alenekveld har vært super, kosa meg med ansiktspleie og MASSE godis (hører ikke sammen, jeg veeeet) og selvfølgelig gullrekka på tv. Eller gullrekke og gullrekke, det er vel ikke helt sant, for det jeg ser er Skal vi danse og Senkveld. Etter senkveld ble jeg sittende fastlimt til sofaen, var jammen godt å sitte der!
Og kom inn på et program om plastisk kirurgi på Nrk3.
Jeg fatter ikke hvorfor jeg ble sittende å se det, for jeg vet jo hvordan det ender. Sitter der og hisser meg mer og mer opp, begynner å kjefte på personene på tv'n, sukker og rister på hodet samtidig som jeg støtter hodet i hendene, og utveksler UTALLIGE meldinger med venninne V om "at det går an"!!
Når programmet i tillegg het "Under atten og under kniven" var jeg jo dømt til å bli engasjert og frustrert resten av kvelden.

Kort fortalt handlet det om to 17 åringer fra England som ville gjennomføre plastisk kirurgi, den ene fordi hun var tykkere rundt midjen enn hun ville, og den andre fordi hun mente hun hadde for små pupper, og dermed var livet ødelagt. I England er det ikke lov til å gjennomgå plastisk kirurgi før man er 18 (takk og lov!), så de dro til USA, for der er jo alt lov. De fulgte to amerikanske tenåringer som skulle gjennomgå samme operasjon som de ville ha, for å virkelig bestemme seg for om det var dette de ønsket.
Og her startet jeg og hisse meg opp. Den amerikanske jenta som forstørret brystene sine var 16 år. 16 år?!? Hun er jo ikke engang utvokst! Og moren hennes var SÅ fornøyd med at hun endelig skulle få større bryster. Hun hadde jo "bare" b-cup fra før (????).  Mora til amerikaneren sto faktisk og pushet på den engelske jenta, hun kom jo til å bli såååå fin med større pupper, og så god selvfølelse hun kom til å få!
Men det var selvfølgelig legen som skulle avgjøre om hun var moden nok til å få operasjonen. Og metoden han brukte var at han syntes d-cup, som jenta ville ha, var for stort til henne. Derfor testet han henne, hun fikk prøve en d-cup, og da hun sa "nei, dette så litt unaturlig ut", da bestod hun testen og fikk operere inn innlegg. C-cup it is!
Er man moden når man innser at drømmen man hadde om d-cup ser helt friki ut?
Legen kunne fortelle at jenta ALDRI ville få støre bryster enn hun hadde, for brystene var utvokst. Lurer på hvorfor han ikke sa noe om at jenta var beinmager, og at man faktisk må ha litt kjøtt på kroppen for å få pupper? Puppene består faktisk for det meste av fett. Hadde du lagt på deg 5 kilo lille jente, hadde du fått b-cup med en gang. Og b-cup er mer enn nok til deg, du så IKKE normal ut med c-cup på den spinkle kroppen din, uansett hva den amerikanske profittlegen sa til deg.

Jenta som ville ha fettsuging og mageplastikk ombestemte seg heldigvis. Når man lever på pizza og hamburgere og ikke trener er det ikke så veldig overraskende at midjen sveller ut. Trening og et sunt kosthold er alfa og omega, og folk må bare begynne å innse at det finnes ikke noen lettvinte måter for å få en sunn kropp, du må faktisk gjøre en innsats selv også.

Jeg personlig kan ikke begripe at noen er villig til å utsette seg selv for risikoen et kirurgisk inngrep utgjør, når inngrepet ikke er en nødvendighet. Når man i tillegg er tenåring, så er man sjangseløs til å ta slike alvorlige avgjørelser. Klart de vil bli den peneste jenta i klassen, klart de vil ligne på modellene i ukebladene de leser, klart de vil kunne gå med korte topper og bare mager, men er det virkelig så lettvint, og er det reelt? Hvorfor skal alt være så enkelt, skal man ikke behøve å jobbe i det hele tatt for å oppnå sine mål? Hadde man tatt den samme beslutningen om man hadde vært 18 år, 20 år? Kanskje, kanskje ikke. Poenget er at når man er 16 år så er man ikke voksen, og man tar ikke voksne beslutninger. Man mangler den refleksjonen man erverver seg etter hvert som man blir eldre.
Jeg skal ikke engang begi meg inn på diskusjonen om plastikkirurgene som faktisk godtar og gjennomfører kirurgi på mindreårige, jeg synes det er FORKASTELIG.

Til slutt kan jeg legge til at jeg selvfølgelig vet at det er enkelte som har medisinske årsaker til at plastisk kirurgi blir utført, og det er jo noe helt annet. Problemet mitt er når folk som egentlig er helt normale har et bilde i hodet sitt om at de ikke er normale, får utført kirurgi. For hva er "normalt" egentlig? Er de "normale" de modellene vi finner i uttallige ukeblader av ymse slag, er det idrettsvenninna i klassen, det hun litt lubne jenta i parallellklassen, er det bimbogjengen i kantina, er det vennegjengen som samles hver fredag og spiser pizza og ser senkveld sammen? Hva er mest "normalt" av str 34, 36, 40, 44?

Finnes det i det hele tatt noe som kan klassifiseres som "normalt"?
Eller er vi alle forskjellige og unike på hvert vårt vis?
Er det ikke sånn det bør være?

19 kommentarer

AmaBroni

01.11.2008 kl.08:28

Go str. 44/46! Go Guro :D Æ vil spise pizza å se senkveld med dæ! Men kan vi se Nytt på Nytt...?

Guro

01.11.2008 kl.10:56

jada, årsaken t at æ ikke så det i gårkveld va at æ va på badet å ansiktsmaskifisert mæ:)

Cec

01.11.2008 kl.17:50

Æ e totalt enig m dæ!!

Emi

03.11.2008 kl.11:11

helt enig med deg! Såpå det jeg og, og det var en frustrerende opplevelse..

penelene

03.11.2008 kl.13:47

kunne jo ikke sagt det bedre selv... Utolig bra skrevet Guro!!!

Bjørnstjerne Martinius

14.04.2009 kl.23:04

pærsonly så synest eg atte de kanshe blir litt sånn "fæjl" å tro at landæts hundrevis av dialæktar allæ sammæn umidælbaart lar seg åversætte te skrifft, sidn vi tråss allt fakktisk har ett skrifftspråk, åg én fælles måtæ å skrivæ på fårr helæ lannæ, mænn de e jo sikkart græyt viss ishe di i nabofylkæ ska veræ i stann te å lesæ de du skrivar.ég é kanshæ litt sånn gammældachs nårr det jællar sånne språkgræyar, ællar ka synest du? kedemededå?!?!?!?!?(les: Språkhærverk gjør mer kollektiv skade enn hva et par uvesentlige tenåringer finner for godt å gjøre med sine egne kropper. Snakk gjerne dialekt, men skriv norsk.)

Guro

14.04.2009 kl.23:22

Hva har innlegget mitt med dialekt å gjøre?

Bjørnstjerne Martinius

15.04.2009 kl.20:16

Hva har ansiktsmasker og Nytt på nytt med innlegget ditt å gjøre?

Guro

15.04.2009 kl.20:29

De er ting jeg beskrev jeg hadde gjort den kvelden. Det jeg mente med spørsmålet til deg var om du mente jeg ikke skrev norsk. Eller om kommentaren din bare var et "statement", eller noe sånt... ?

Bjørnstjerne Martinius

17.04.2009 kl.01:25

Les de tre første kommentarene på nytt, så skjønner du sikkert hva jeg sikter til. Innlegget var norsk, kommentarene var knapt det. Hvis kommentar 1-3 er norsk, er kommentar 4 det også - og omvendt.

Guro

17.04.2009 kl.12:58

Vel, jeg kan ikke helt se problemet i å kommentere et innlegg på dialekten sin. Hvis du har fulgt med bloggen fra begynnelsen så har du sikkert oppdaget at jeg i starten skrev på dialekt. Men fant ut etterhvert at den levde videre på bokmål. Det er ikke fordi jeg synes dialekt ikke er "norsk", men rett og slett fordi flere og flere ikke-trøndere begynte å lese den. Jeg synes dialekt er kult! Og det er ganske så feil å si at det bare er bokmål som er "norsk". Dialektene er riktignok ikke klassifisert som egne skriftsspråk, men det er kjempeviktig å holde de ved like. Bare det at det finnes egne fag på universitetene sier vel sitt. Dialekter er en del av norgeshistorien. Du kan godt velge å bare bruke bokmål, men jeg og mange av mine venner bruker dialekt når vi kommuniserer med hverandre. Liker du det ikke så greit for meg, det er din mening. :)

Bjørnstjerne Martinius

18.04.2009 kl.20:00

Jeg skjønner ikke helt hvorfor du prøver å tillegge meg meninger jeg ikke har. Jeg snakker kav bergensk, tykt og brautende, og har gjort det hele mitt liv. Selv om jeg har bodd på østlandet i 12 år, insisterer jeg på å holde dialekten ved like, og kjefter på andre emigrerte bergensere som har begynt å si "søppel" eller bruke a-endelser. Jeg skrev "snakk gjerne dialekt" i min aller første kommentar, og praktiserer dette selv. Men aldri i livet om jeg ville orket å jevnlig lese noe i nærheten av språket i min første kommentar. Jeg sier kanskje "kalla", men skriver naturligvis "hvilken".For å bokstavere: Jeg har ingen verdens ting imot dialekter, synes i aller høyeste grad at de skal bevares, og har aldri i noen av disse kommentarene indikert verken at det er noe galt med dialekter i seg selv, eller i det å prate dialekt. Poenget mitt er at dette er skriftlig, ikke muntlig, og våre mangfoldige dialekter (og utallige sosiolekter) lar seg ikke uten videre overføre til skrift. 80% av landets befolkning snakker noe annet enn standard østlandsnorsk, men ingen snakker verken bokmål eller nynorsk, ettersom disse er rene skriftspråk.Jeg tror nok du vil finne at både bokmål og nynorsk læres ikke bare på universitetsnivå, men allerede fra første klasse, og alle nordmenn har siden 60-70-tallet hatt undervisning i begge. Det er svært gode grunner til at vi har standardiserte skriftspråk, på samme måte som det er meget sterke argumenter for viktigheten av å også bevare og ivareta skriftspråket, og jo tidligere du innser dette, jo bedre. Å skrive på bokmål med vilkårlige innslag av lokale dialektord, individuelt fonologisk tolket, er i bunn og grunn å pisse på Ivar Aasen og alt arbeidet han og hans etterfølgere har gjort for å definere et standardisert skriftspråk basert på norske dialekter.Hvis du i likhet med meg synes dialekter er spennende, for all del hold dem ved like når du prater. Skriv gjerne nynorsk, dersom du føler behov for å gjøre opprør mot vår felles historie med Danmark. Men ikke maltrakter skriftspråket, enten du skriver bokmål eller nynorsk, ved å vilkårlig bytte ut "jeg" med "æ", eller prøv å innbille noen at bokstaven "t" utgjør en fullendt preposisjon (selv om bokstaven "i" gjør det).

Guro

18.04.2009 kl.21:08

Jeg kan ikke heeelt se at jeg har prøvd å tillegge deg noen meninger. For å være helt ærlig så skjønner jeg ikke helt hva du vil med kommentarene dine. Greit, du har sagt at du ikke liker skriving på dialekt, og jeg har sagt at jeg gjør som jeg vil. Er vi ferdig med diskusjonen da eller? Hvis du synes det er så forferdelig å lese bloggen min (eller kommentarene, som det virker som du fokuserer på), så kanskje du rett og slett skulle ha funnet deg en annen blogg å lese?

Bjørnstjerne Martinius

19.04.2009 kl.00:19

Jeg kan ikke si at hva jeg gjør her på noen måte fremstår som mer urimelig enn at du bruker fredagskvelden din på å se på mennesker du på forhånd vet irriterer deg, og kjefte på TV-en, for så å bruke ytterligere energi på å kringkaste til verden hvor mye dette irriterer deg. Hva ville du egentlig med det?De gjorde som de ville, og det eneste offeret var dem selv. Du sier du gjør som du vil, selv om offeret er språket du selv er avhengig av. Mener du kanskje at signaleffekten av "få deg større pupper uansett hva" er verre enn "drit i hva du lærer på skolen, skriv som det faller deg inn"? Kirurgen representerer den voksne som forteller de unge at plastisk kirurgi på ungdommer er helt greit, du representerer den voksne som forteller barna dine at rettskrivning egentlig er noe tull, skriv som du vil.Hvor bra tror du Kina ville fungert dersom de ikke hadde standardisert på Mandarin som skriftspråk, eller India med Devanāgarī? Hvor mye tror du skolegang i Afrika hjelper dersom ikke barna lærer å skrive skikkelig?Innser du ikke at du har et ansvar?

Guro

19.04.2009 kl.13:36

Egentlig burde jeg latt være å svare deg, for jeg tror rett og slett ikke det er noen vits. Men...Lurer litt på hvem som tillegger den andre meninger her nå? Jeg har da aldri sagt at rettskriving er tull. Det jeg derimot har sagt er at hvis jeg vil kommunisere med mine venner på dialekt, så gjør jeg det. I alle andre sammenhenger bruker jeg (som sagt før) selvfølgelig bokmål. Vet ikke om du har barn selv, men prøv å tving dem til å sende sms- og msnmeldinger på bokmål til hverandre du, det er en tapt kamp. Men det vil ikke dermed si at de ikke kan å skrive på bokmål. Hvis du synes innlegget mitt irriterer deg så grenseløst, hvorfor gidder du å bruke tid på det? Jeg synes egentlig det er helt meningsløst å diskutere rettskriving når innlegget tar opp et så viktig tema som det gjør, nemlig ungdommer som tror de ikke er bra nok. Og voksenpersoner som egentlig skulle ha sagt at de er helt normale, de bygger opp under usikkerheten deres. Det er tydeligvis en sak som ikke engasjerer deg (da hadde du diskutere de tre spørsmålene jeg skrev på slutten istedenfor å krangle på kommentarene), men JEG synes den er viktig. Og det er min blogg.Selv om jeg ikke helt ser årsaken til at du drar inn resten av verden i diskusjonen,så kan jeg nevne at "barna i Afrika" som du sier (Afrika er et kontinent, ikke et land), de ble tvunget til å lese og skrive på språk de ikke hadde noe tilknytning til i det hele tatt. Fordi vesten ville standarisere dem. Bare i det siste har vi sett på nyhetene at skolebarn på Madagaskar ikke får lære sitt lokale språk (deres opprinnelige standariserte språk) i skolene lenger. De må lese og skrive fransk. Er det en sånn utvikling du ønsker (siden du tar det opp)?Hvilket ansvar mener du jeg har egentlig? Jeg skriver og leser bokmål og nynorsk perfekt. Og jeg skriver på dialekt når jeg kommuniserer på meldinger med venner. Er det ansvarsløst? Skal DU bestemme at jeg ikke får lov til det?

Bjørnstjerne Martinius

20.04.2009 kl.00:49

Jeg har ikke sagt du hevder ordrett at rettskrivning er tull. Det jeg siktet til var, som jeg skrev, signaleffekten ved dine handlinger. Å være forelder er å være et forbilde, og det har liten effekt å be barn gjøre én ting dersom de ser deg selv gjøre det stikk motsatte. At barn bruker "SMS-språk" seg imellom er jo viden kjent, likeså det faktum at dette i stor grad bidrar til å ødelegge språket blant de unge, og prestasjonen på skolen. At du klarer å sjonglere "skikkelig norsk" og "ødelagt norsk", og applisere disse basert på egen dømmekraft, betyr ikke nødvendigvis at et barn klarer det samme. "Det er greit å røyke, bare ikke lærerne ser deg gjøre det". Synes du ikke det virker litt enkelt å bare gi opp fordi man klarer jo ikke lære barn forskjell på rett og galt uansett?Hvis du synes å svare på kommentarene mine er så fåfengt, hvis du egentlig ikke bryr deg, hvorfor fortsetter du å svare? Hvis du leste min forrige kommentar, vil du se at signaleffekten jeg beskriver ved å la barn tro at plastisk kirurgi er helt OK slett ikke er positiv. Å nære opp under barns usikkerhet er ikke en bra ting i denne konteksten, å få større pupper vil slett ikke gjøre livene deres perfekt, uansett alder. Men det er ikke dermed sagt at å støtte dem i alt vil hjelpe dem videre i livet heller. En overvektig tenåring som ikke kan skrive skikkelig har like dårlige odds for fremtiden som en syltynn tenåring med samme fagmessige utilstrekkelighet. Mener du at barn som vokser opp med språk på barneskolenivå er helt greit så lenge de er fornøyd med kroppen sin?Til forskjell fra Sarah Palin vet jeg godt forskjellen på et land og et kontinent, men det endrer ikke det faktum at utdanningsproblematikken er et større problem på kontinentet Afrika enn i den vestlige verden. Historien har for lengst lært oss at kolonialisering ikke løser noen problemer (annet enn kanskje nettopp for den vestlige verden), og visst er det mange språk i Afrika som er verneverdige. Men på samme måte som vi i Norge har måttet standardisere på skriftspråk ettersom avstandene har blitt kortere, på tvers av berg og daler, må andre land gjøre det samme. Misjonisering av språk har ikke mer for seg enn misjonering av religion, disse barna trenger ikke å få påtvunget vestlige språk av velmenende kolonister, men de trenger å få en utdannelse som kan forberede dem på den virkelige verden, en verden som ikke nødvendigvis skriver på samme måte som deg og vennene dine i gaten.Jeg mener du har et ansvar som forelder å sette et forbilde til dine barn og andres barn. Jeg bestemmer ikke hva du har lov og ikke lov til, men den neste generasjon vil takke deg hvis du opptrer som et godt forbilde.Jeg røyker fordi begge mine foreldre røykte. Er det greit? Er det bra? Er det kult? Vil mine barn ta meg alvorlig når jeg forteller at røyking er dumt, mens de ser meg gjøre det dagen lang? Dersom de en dag begynner å røyke, vil jeg primært klandre meg selv, fremfor å si "Jaja, det var jo en tapt kamp uansett.". Det handler om ansvar.Å skrive perfekt bokmål (og/eller nynorsk) er et flott ideal å etterstrebe, men et de aller, aller færreste møter. Heldigvis ligger du langt over gjennomsnittet, men en viss ydmykhet hadde kledd deg bedre. Det kan f.eks. være greit å være obs på forskjell mellom og og å, eller å tenke bedre etter når man skal bruke komma og når man skal bruke punktum. «Og kom inn på et program om plastisk kirurgi på Nrk3.» er ikke en fullstendig setning, eksempelvis.For lenge siden, før både du og jeg var født, dengang normert språk så ganske annerledes ut, skrev Ludvig Holberg i «Orthographiske Anmerkninger»:«..ligesom det er bedre at leve under haarde Love end under Anarchie, saa er det smukkere, at alle skrive paa een Maade, skiønt mindre beqvem, end at enhver bogstaverer ligesom han faaer Indfald til.»Hvem vet, kanskje denne Ludvig Holberg var en real tulling som ikke visste hva han pratet om?

Yngvild

22.04.2009 kl.21:29

å hærregud... (!!!!!) http://yngvild.weblogg.no

Bjørnstjerne Martinius

23.04.2009 kl.00:11

Det samme ville jeg tenkt, ettersom "herre" uttales nettopp "hærre". Men skulle jeg skrevet det, slik du gjorde, ville jeg nok stavet det "herre", ettersom "hærre" ikke er et faktisk ord. Kall meg sær, men jeg har det med å foretrekke ord som finnes. Jeg ser poenget ditt dog, det er jo litt urimelig at jeg ikke istedet skrev "fåretrække".Takk likevel for det subtile hintet om at jeg bør unngå å klikke på linken - se gjerne på det som negativ reklame!

Guro

24.04.2009 kl.12:04

Ja, du har helt rett i at jeg er teit som fortsetter å svare, når jeg ikke ser vitsen. Men nå er jeg nå bare sånn at jeg liker en real diskusjon, og særlig med mennesker som har andre syn på saker enn meg. Men nå må jeg bare si at jeg ikke helt skjønner hvor du vil, eller hva som er hensikten med denne "diskusjonen". Greit, du har sagt at du synes å skrive på dialekt er hærverk, I get it. Jeg synes ikke det, så lenge folk behersker bokmål ser jeg virkelig ikke at det er skadelig å kommunisere med venner på dialekt. Må innrømme at jeg synes inntoget av engelske ord og uttrykk i det norske skriftsspråk er mer bekymringsverdig (og der er jeg en stor synder selv. Kan ha noe å si at jeg har bodd i et engelsskspråklig land, men det er ingen unnskyldning). I "Afrika" uttalelsene er du langt ute på vidda, men den diskusjonen gidder jeg ikke å gå innpå. Den har forøvrig ingenting med det å skrive på dialekt og gjøre. Til slutt (for nå kommer jeg virkelig ikke til å kommentere mer på dette innlegget) må jeg få lov til å si at jeg synes du er fryktelig nedlatende og skal tydelig virke som en besserwisser i utsagnene dine. Å innta den hersketeknikken du benytter deg av (fremheve din egen viten å rakke ned på andres), får deg ikke til å virke som den kloke i denne diskusjonen, tvert imot. Og by the way, å være anonym er feig.

Skriv en ny kommentar

hits