Den store reisen

Nå har jeg fulgt med på "Den store reisen" ei stund, og nå klarer jeg ikke å sitte her å ikke skrive noe om det lenger! Jeg har hatt SÅ lyst til å si noe lenge, men så har jeg tenkt at nei, det er så mange som har meninger om serien nå, jeg skal ikke hive meg på den bølgen. Men nå greier jeg ikke å være stille lenger.
Først må jeg bare få det klart at jeg er ingen ekspert på temaet andre kulturer. Jeg har gått på linja "Afrikastudier" på NTNU og skriver masteroppgave der nå, og jeg har besøkt det de fleste nordmenn vil kalle primitive steder. Men dette gjør meg slettes ikke til noe bedreviter på området, og det jeg skriver her er kun mine egne meninger, som ikke har noen faglige teorier eller teser å holde seg i. Kan meget godt hende at mine medstudenter og forelesere vil steile over det jeg nå skriver. :)

Altså. Det kommer vel ikke som noe sjokk at det er familien Bergs opphold hos Himbaene i Namibia er de jeg har tenkt å skrive om. Min enkle grunn til dette er at jeg synes de andre familiene i serien oppfører seg eksemplariske. De kommer til en totalt fremmed kultur og dagligliv, men de prøver på beste måte å forholde seg til det. Det er ikke alt de vil være med på, det er forståelig, men de behandler likevel folket de er hos med respekt.
Og beklager familie Berg, men det synes jeg ikke dere gjør.

img462x262 (www.nrk.no)

For det første skjønner jeg ikke hvorfor de meldte seg på denne serien hvis de vil ha de akkurat som de har det i Norge. Var ikke årsaken at dere ville oppleve noe helt motsatt av det norske dagliglivet? Og ja, jeg vet at dagliglivet hos himbaene er HELT annerledes enn det vi er vant til, og det er en utfordring å tilpasse seg dette livet. Men det går vel an å prøve, eller? De vil jo slett ikke leve som dem, uansett hva himbaene prøver å få dem med på så nekter de. Prøver himbaene å forklare dem hvordan skikken er hos dem, nekter the Bergs å høre på dem, de gjør som de selv vil. Og det jeg i hver episode biter meg merke i, er at de er direkte uhøflige i måten de omgås himbaene på. Det må da gå an å behandle menneskene der med respekt?
Det verste jeg vet når jeg ser og hører om nordmenn som er i utlandet, er når de skal belære lokalbefolkningen.

I dagens episode bet jeg meg spesielt merke i da familiene flyttet boplass fordi det ikke var mat igjen til dyrene der de var. For det første sinket the Bergs hele leiren i flyttingen, for de hadde jo ikke spist enda, og koffertene måtte pakkes nøye (??). Det er jo forståelig at barn og gamle må gå i stekende hete midt på dagen, så lenge velfødde mennesker fra Norge skal få mat i kroppen først, ikke sant? Og i tillegg presset de på unge jenter i stammen noe av bagasjen sin, for koffertene deres var såååå tunge. For det andre oppførte fru Berg seg helt latterlig under flyttingen. Enn å sette seg ned på kofferten sin, og nekte å gå videre, og i tillegg sitte å gjøre narr av de andre? Unnskyld meg, men hvor gammel var det du sa at du var?
Det toppet seg for meg på slutten av episoden da den første natten skulle tilbringes på den nye boplassen. Himbaene prøvde igjen å fortelle familien at barna lå adskilt fra foreldrene. selvfølgelig hadde ikke the Bergs tenkt å etterfølle himbaenes ønske, men den yngste datteren Kristine, la seg hos himbajentene. Hun er forresten den jeg liker i familien Berg, hun prøver.
Men uansett, kvelden og natten kom, og himbaene feira selvfølgelig bytte av boplass på ekte himbavis (vil jeg tro), de danset og sang utover natten. Men de må da ikke gjøre sånt, the Bergs vil jo SOVE! Kan de ikke bare droppe tradisjonene sine for ei stund, så det blir litt nattero så alle kan få seg ei god natts søvn? Og i tillegg kanskje de kan kneble dyrene så de heller ikke forstyrrer the Bergs? Jeg blir helt matt jeg...
Holdt på å få Cola Light'en i vrangstrupen da mr Berg indignert kunne fortelle kameraet at himbaene hadde holdt på til 3 om natten med dansingen og syngingen sin, han hadde FLERE ganger gått bort til dem å bedt dem om å gå å legge seg, men de hadde ikke hørt på han. Tenk det, noe så uforskammet!
Til slutt hadde han demonstrativt lagt seg ned der, men de hadde ikke brydd seg om det heller. Makan til folk altså...

Til slutt kom episoden da jeg tenkte at, nei det her klarer jeg ikke å se på lengre. Det var morgenen etter i himbaleiren, og yngstedatter Kristine fikk faktisk kjeft for at hun hadde sovet sammen de andre himbajentene. Fru Berg må nemlig ha kontroll på hvor døttrene er, å hva de gjør før hun kan føle seg trygg. Hvis så er fru Berg, hvorfor i all verden dro du med deg døttrene dine på denne reisen da? Du kan vel ikke for guds skyld mene at du hadde tenkt å fotfølge dem under hele denne reisen? Var ikke litt av målet med deltakelsen deres at dere skulle oppleve noe nytt og annerledes? (og med nrk's kamerateam tilstede 24/7, hva trodde du egentlig kunne skje?)

Nei, familien Berg, jeg må si jeg er meget skuffet og egentlig litt sjokkert over oppførselen deres i denne serien.
Jeg forstår godt at det er vanskelig og tøft og komme til en kultur som er så til de grader forskjellig fra det vi er vant til. Men det er noe med det der å ikke opptre som bedrevitere, eksperter, som skal lære "de andre" om hvordan de skal leve sitt liv. Serien går tross alt ut på at nordmenn skal lære å leve på himbavis, ikke at himbaene skal leve på norskt vis. Det tror jeg ikke the Bergs har skjønt. De prøve hele tiden å få himbaene til å skjønne hvordan de vil ha det. Og ikke minst, noen mennesker er så forskjellig fra en selv som det bare går an, men uansett hvor ulike man kan være; behandle dem likevel med den respekten de fortjener!

Kan jo bare legge til på slutten at jeg digger rått himbakvinnene, de ha begynt å få nok av the Bergs, og i dagens episode hadde de laget en sang om Fru Berg. Den gikk noe sånn som "karin berg er en vakker kvinne, men hun er lat og kan ikke engang bære sin egen koffert".

You go himbagirls!

Én kommentar

Vero

25.10.2008 kl.23:44

Æ skjønt me engang æ så reklamen for serien her at herre kan itj æ sjå på...får helt krupp når æ læs det du skriv. Bli så flaut at æ rødme hær æ sitt.

Skriv en ny kommentar

hits