Tankevekker

Hvert år dør mer enn 9 millioner barn under 5 år, og en halv million gravide kvinner i fattige land. De fleste dør av sykdommer som kunne vært kurert dersom helsevesenet hadde vært bedre utbygd.

Visste du at i Tanzania:
- må fødende kvinner selv ta med seg utstyr til fødselen? De må blandt annet ta med seg hansker, kompresser og smertestillende. Har de ikke penger til dette blir de nektet hjelp av sykepleierne på fødestuene. Mange kvinner dør i barsel på grunn av at de ikke har penger til utstyret, og blir nektet hjelp.
- ser man svært få funksjonshindrede? i tradisjonell medisin har de en olje som hindrer kroppen i å ta til seg veske. Barnet dør i løpet av noen få dager.
- den gravide får svært lite å spise under graviditeten, ofte bare mais. Dette er fordi barnet skal bli lite og farene for komplikasjoner ved fødselen skal minke. Dette er en trussel både for mor og barn.

Dette er problemer Norad jobber med. Tegneseriekunstneren Lene Ask og avistegneren Nathan Mpangala har på oppdrag fra Norad tegnet sine inntrykk og tanker om kvinner og barns livsvilkår i Tanzania.
Tegneseriene finner du HER.

familienweb
Tegning av Lene Ask, tatt fra www.norad.no Fakta fra innlegget er også fra norad.no

Én kommentar

Vero

09.10.2008 kl.22:38

Læst tegneserien i Bistandsaktuelt på arbeid i dag, bra dæm sett fokus på det. Syns hu hadd truffe bra i sine tanka å refleksjona rundt temaet, får nånn tankevekkera ja.

Skriv en ny kommentar

hits