The Lightning Bolt

Nå har jeg toet mine hender lenge nok ("toet", er det et ord?). Helt siden OL i Beijing har jeg tenkt på det innlegget som kommer nå. Det er om Usain Bolt.

Usain Bolt sprintet inn til to nye verdensrekorder i OL. På 100 meter og 200 meter. Og da startet bråket og starten på dette innlegget. For Usain Bolt feiret ikke seieren slik vi europeere ville ha gjort, han strakk ikke to knyttnever opp i været og ropte "YES" med sine lungers fulle kraft.  Kanskje vi til og med ville ha falt ned på kne mens hendene fortsatt var i været også? Neida, Usain Bolt DANSET! Hørt noe sånt?! Og det stopper ikke her må du tro, på 100 meteren var han så overlegen på distansen at han tok seg tid til å gjøgle mot publikum de siste 20 metrene. Ærlig talt. Tenk om han hadde peiset på isteden, da hadde han jo fått en enda bedre rekord! Etter løpet tok han seg ikke tid til å ta de andre deltakerne i hånden må vite, neida, han danset bortover banen i beste "se på meg" stil. Hærrlighet sier nå jeg, er han ikke veloppdragen nok til å følge vanlig folkeskikk eller? Det er greit nok å ville feire at man har slått to verdensrekorder liksom, men hallo, man trenger vel ikke å begynne å juble når man krysser mållinjen vel, kunne han ikke stått og ventet på de andre først? Vi Nordmenn hadde nå greid å beherske oss vi ja. Men så er jo vi kjent for å være staute og vi da.

Jacques Rogge, selveste IOC presidenten var særdeles misfornøyd med Bolt. Etter seiersdansen til Bolt kunne Rogge fortelle hele verden at "det er ikke slik vi forventer å se en mester". Og det har han jo helt rett i, for vi vestlige mennesker vi feirer jo ikke en seier slik, kan ikke resten av verden feire på vår måte i OL liksom, sånn at vi nordboere føler oss mer hjemme, og ikke blir så kulturforvirret? Vet ikke resten av verden hva korrekt oppførsel i gledesrus er eller?
Det skal nevnes at Rogge har tro på Bolts fremtid angående seiersoppførsel. "Han lærer sikkert. Fortsatt er han en ung mann"  sa Rogge på Bolts 22 åsdag. Når jeg leste dette sitatet fikk jeg først fornemmelse av en litt ovenfra og ned holdning, slik som vi vestlige kan ha overfor "de andre" de som er fra sydligere strøk. Men så skjønte jeg at det er jo bare en europeer som vil lære en jamaicaner å få til en korrekt seiersoppførsel når man slår en verdensrekord. Jeg vet ikke hvordan Rogge har tenkt å lære Bolt dette, men kan hende han blir sendt her til lands? Thorkildsen feks, har jo særdeles korrekt oppførsel i gledesrusen etter en seier. Han hever til og med bare den ene hånden i været, og ikke to som vi ofte er vant til. Det kaller jeg kroppskontroll det!

Hva skal man så gjøre med slike mennesker, slike som feirer ukontrollert etter en seier, en verdensrekord o.l? Nei det er jammen ikke lett altså. Ja jeg vet, det er jo deltakere fra hele verden i OL, og de har kanskje ikke samme kulturen for seiersfeiring som oss europeere, men kan de ikke beherske seg litt da, bare sånn at vi får det vi er vant til på tv-skjermen? Det kjente er jo tross alt det tryggeste. Om vi ville sett på sånne flerkulturelle ting kunne vi jo sett på feks Migrapolis isteden. Det har vel ikke noe i OL å gjøre. Ikke sant?

For de som vil lese mer om Usain Bolt saken er det en fiffig liten notis her. Anbefales på det sterkeste!

For å underbygge seriøsiteten på dette innlegget legger jeg ut denne videoen, digger den!


Jeg er jo en staut norsk statsborger jeg da, men OH MY GOD hvor lyst jeg få til å "Shake that ass" når jeg ser og hører denne videoen!

Klarer ikke å dy meg.... ;)
 

3 kommentarer

Wito

07.10.2008 kl.23:56

Jeg ha andre dager

der jeg så ut som en tufs også. :)

Vero

08.10.2008 kl.12:42

You go girl :)

AmaBroni

08.10.2008 kl.12:53

toet e et ord. trur æ.

Skriv en ny kommentar

hits