What to do or not to do

Det er kjempehyggelig å være i et annet land, som feks Ghana, og få nye venner der. Menneskene der er herlige (stort sett.. ), og det er artig å lære om en helt annen hverdag enn det en er vant til her hjemme i Norge. Men... Som Yngvild ofte poengterer, vi hvitinger blir sett på som filthy rich der, og det kan noen ganger være et stort problem. Jeg personlig bryr meg ikke så mye om at noen helt sikkert synes jeg er gjerrig og slem fordi jeg ikke gir flere penger og gaver ut til gud og hvermann. Jeg er faktisk bare en student, og er slettes ikke rik etter norsk standard. Der nede har jeg selvfølgelig mer å rutte med enn de fleste ghanesere, men jeg har tross alt regninger å komme tilbake til i Norge, så noe sløsing er ikke aktuelt. I begynnelsen var jeg alt for "snill" og ga nok gaver litt for slipphendt. Dermed så regnet en del med at det ville komme små drypp hele tiden. Men det går jo ikke.

De jeg ble best kjent med i Ghana, var mennesker som var av de aller fattigste. Men også var så stolte og flotte mennesker, og prøvde å gjøre det beste ut av situasjonen. Og da er det så godt å kunne gi dem noe ekstra en gang i blant. Og her er det ikke snakk om noe ovenfra og ned holdning, der den rike nordmann gir ut penger til den stakkars fattige ghaneser, for de ga gaver til meg de også. Det flotteste jeg fikk, når jeg reiste hjem den første gangen var et sett med skjørt og topp, som personen hadde laget spesielt til meg. I tillegg til jobben sin i Accra (som han nesten aldri fikk lønn i) jobbet han litt som skredder for å spe på inntekten i familien. Det er et skikkelig "Ghana outfit" så jeg vet ikke helt om jeg kommer til å bruke det så mye i Norge. Men det ligger i klesskapet og jeg kommer aldri til å kaste det. Er det noen som kommer til å få en stor klem når jeg kommer tilbake til Ghana, så er det denne personen!

Men så, i sommer. Så hadde jeg et ubesvart anrop på telefonen min da jeg kom inn om kvelden. Og det var en annen person jeg møtte i Ghana. Han er opprinnelig fra et annet land, og er vel egentlig ulovlig i Ghana.
Nå ringte han, og la igjen en beskjed på mobilsvar om at han måtte snakke med meg og Joe. I dag ringte jeg tilbake. Da kunne han fortelle at han skal reise tilbake til hjemlandet sitt, for det er så vanskelig for han i Ghana, han får ikke jobb der og han ingen penger. Han hadde ikke råd til flybillett, så han må dra langs landeveien, noe som IKKE er trygt i de landene han må gjennom. I tillegg er det landet han skal til, et av de landene som blir regnet som svært svært utrygt å være i. Utlendinger blir oppfordret om å ikke dra dit.
Han spurte ikke meg om noe bidrag til noe som helst, men da han snakket med Joe etterpå sa han at han prøvde å ta kontakt med alle som kunne hjelpe han med å skaffe litt midler til å reise.
Og nå, sitter jeg her med verdens svarteste samvittighet, og vet ikke helt hva jeg skal foreta meg. For det første er det ikke lett å sende noen penger når de ikke har en postboks eller en adresse.Og å sende til noen som skal gi pengene til han er sjanseløst, da forsvinner sannsynligvis pengene på veien. eller at brevet forsvinner før det når noen som helst, ghana postal service er ikke et av de mest tillitsfulle selskapene jeg har vært borti... Så hva skal jeg egentlig gjøre..

Hva om det hadde vært meg? Som har så lite at jeg alltid må leve på andres nåde for å få et tak over hodet og mat på bordet. Hva om det hadde vært meg som måtte dra fra et trygt land fordi jeg ikke hadde tjent penger nok til å leve der, for å dra til et land som jeg faktisk har flyktet fra? Hva om jeg hadde en venn som jeg visste hadde mer enn alle andre jeg kjente, og jeg brukte penger på å ringe denne personen som bor langt langt borte. Bare for å fortelle at jeg skal ut på en farlig reise, og vil si adjø. Tenker jeg slik blir jeg helt matt. Og det får meg til å tenke på hvor utrolig heldig jeg er som er født i Norge. Og at selv om jeg ikke har mye å rutte med her, så må jeg bare finne en måte å få sendt litt penger til denne personen.
Hvordan kan jeg la være??

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits